Vrhovni sud o Trumpovoj kandidaturi, devet mjeseci prije izbora

Bivši predsjednik traži poništenje odluke iz decembra koju je donio sud u Coloradu, a kojom se zahtijeva uklanjanje njegovog imena s biračkih listića u toj saveznoj državi na zapadu zemlje.

Donald Trump je favorit na republikanskim predizborima (AP)

Može li Donald Trump zbog postupaka tokom napada na Capitol biti biran? Devet sudaca Američkog vrhovnog suda pokušat će odgovoriti na to pitanje, manje od devet mjeseci prije predsjedničkih izbora u SAD-u, piše AFP.

Bivši predsjednik, favorit na republikanskim predizborima, traži poništenje odluke iz decembra koju je donio sud u Coloradu, a kojom se zahtijeva uklanjanje njegovog imena s biračkih listića u toj saveznoj državi na zapadu zemlje.

Od dvadeset država u kojima su podnesene žalbe na nepodobnost Donalda Trumpa, u samo dvjema je to uspjelo, u Coloradu i Maineu. No, nekoliko država, ipak, čeka da Vrhovni sud donese konačnu odluku, prenosi Hina.

Četrnaesti amandman

Advokati Donalda Trumpa odluku u Coloradu nazivaju “anomalijom” i pozivaju Vrhovni sud da je poništi kako bi se “zaštitila prava desetaka miliona Amerikanaca koji žele glasati za Trumpa za predsjednika”.

Većinu svojih završnih argumenata posvećuju naizgled sekundarnom pitanju. Oni nastoje pokazati da situacija 6. januara 2021. ne potpada pod one obuhvaćene 14. amandmanom Ustava.

Taj amandman, usvojen 1868. nakon građanskog rata, isključuje s najviših javnih funkcija svakoga ko je sudjelovao u djelima “pobune” nakon što je položio zakletvu da će braniti Ustav.

Sud u Coloradu smatrao je da postupci Donalda Trumpa 6. januara 2021. potpadaju upravo pod taj 14. amandman.

Tog su dana stotine pristalica predsjednika na odlasku, posebno zagrijani njegovim optužbama za izbornu prevaru, upale u Capitol kako bi pokušali spriječiti potvrdu pobjede njegovog demokratskog protukandidata Joea Bidena.

Komplikovana predviđanja

Advokati Donalda Trumpa tvrde da 6. januara nije predstavljao pobunu i da njihov klijent nije bio umiješan u ta događanja.

Priroda slučaja, koja je bez presedana, komplicira bilo kakva predviđanja, ali mnogi stručnjaci smatraju da će devetero sudaca pokušati pronaći rupu kako bi ime Donalda Trumpa ostalo na glasačkim listićima, a pritom ne ulaziti u kvalifikacije njegovih postupaka tokom napada na Capitol.

Osim ako Vrhovni sud ne presudi protiv Trumpa, vrlo je vjerovatno da će upravo on biti protivnik aktuelnom demokratskom predsjedniku Joeu Bidenu na izborima u novembru.

Postoji pritisak da se odluka donese prije 5. marta kada glasači u 15 država – uključujući Colorado – daju svoj glas na republikanskim predizborima.

Izvor: Agencije