UN poziva Rusiju da zaustavi ‘prisilnu deportaciju’ ukrajinske djece

Kijev tvrdi da je 20.000 djece odvedeno iz Ukrajine u Rusiju bez saglasnosti njihovih porodica ili staratelja.

Učitelji i djeca na putu prema vrtiću na stanici podzemne željeznice u Harkovu, tokom tekućeg rata (Sofiia Gatilova/Reuters)

Komitet Ujedinjenih naroda za prava djeteta (UN) pozvao je Rusiju da prekine prisilno premještanje djece sa okupiranih teritorija Ukrajine i vrati ih njihovim porodicama.

U izvještaju o Rusiji, UN-ov odbor rekao je da bi Moskva trebala dati informacije o tačnom broju djece odvedene iz Ukrajine i o tome gdje se nalaze kako bi ih se moglo identificirati i vratiti njihovim porodicama.

Rusija, koja je pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, tvrdi da se “prije svega smještaj za evakuiranu djecu organizira na njihov zahtjev i uz njihov pristanak”.

Međutim, Kijev tvrdi da je 20.000 djece odvedeno iz Ukrajine u Rusiju bez pristanka njihovih porodica ili skrbnika, a Međunarodni krivični sud (ICC) je zatražio hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog navodne nezakonite deportacije djece, što je optužba koju Kremlj negira.

Rusija negira krivicu

Ruska povjerenica za prava djece, Maria Lvova-Belova, također je optužena za deportaciju djece iz Ukrajine i za njom je ICC izdao potjernicu.

Na saslušanju u Ženevi u januaru, šef ruske delegacije Aleksej Vovčenko, zamjenik ministra rada i socijalne zaštite, odbacio je tvrdnje da su Ukrajinci bili prisilno protjerani iz svoje zemlje. Rekao je da je 4,8 miliona stanovnika Ukrajine, uključujući 770.000 djece, preuzela Rusija.

Prošle godine UN je dodao Rusiju na popis zemalja koje krše prava djece u sukobima, navodeći dječake i djevojčice ubijene tokom napada na škole i bolnice u Ukrajini.

Izvor: Agencije