Scholz: Ruska pobjeda u Ukrajini bi promijenila lice Evrope

Ruska pobjeda u Ukrajini ne bi bila samo kraj Ukrajine kao slobodne, demokratske i nezavisne države, već bi dramatično promijenila i lice Evrope, rekao je njemački kancelar.

Moramo dati sve od sebe da spriječimo Rusiju da pobijedi, kaže Scholz (Reuters)

Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je na ozbiljne posljedice ruske pobjede u Ukrajini, nekoliko sati prije svog odlaska u Washington na susret s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

U gostujućoj kolumni u Wall Street Journalu, objavljenoj u četvrtak ujutro, Scholz je upozorio ukrajinske saveznike da ne smanjuju vojnu podršku toj zemlji, koja se gotovo dvije godine bori protiv ruske invazije punog opsega, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Naša poruka je jasna: Moramo dati sve od sebe da spriječimo Rusiju da pobijedi. Ako to ne uradimo, mogli bismo se uskoro probuditi u svijetu još nestabilnijem, prijetećem i nepredvidljivijem nego što je bio tokom hladnog rata”, napisao je Scholz.

“Uprkos našoj podršci, Ukrajina bi se uskoro mogla suočiti s ozbiljnim nedostatkom oružja i municije”, upozorio je njemački kancelar, dodajući da su neke finansijske obaveze već istekle, a da druge treba produžiti.

‘Udarac liberalnom svjetskom poretku’

“Dugoročne posljedice i troškovi neuspjeha u zaustavljanju agresije (ruskog predsjednika Vladimira) Putina bi zasjenile sve investicije koje sada ulažemo”, ističe Scholz.

Scholzova posjeta Washingtonu dolazi u trenutku kada američki republikanski zastupnici u Kongresu blokiraju dalju američku pomoć Ukrajini. Scholz se, također, bori da uvjeri neke evropske partnere da povećaju svoju pomoć.

“Nemojte griješiti: ruska pobjeda u Ukrajini ne bi bila samo kraj Ukrajine kao slobodne, demokratske i nezavisne države, već bi dramatično promijenila i lice Evrope”, napisao je Scholz.

“To bi zadalo ozbiljan udarac liberalnom svjetskom poretku. Brutalni pokušaj Rusije da silom otme teritorij mogao bi poslužiti kao nacrt drugim autoritarnim vođama širom svijeta”, upozorio je njemački kancelar.

Izvor: Agencije