Putinovom antiratnom protukandidatu Nadeždinu blokirana predsjednička kandidatura

Boris Nadeždin, koji je dobio podršku javnosti zbog kritika rata u Ukrajini, obećava da će osporiti odluku izborne komisije.

Boris Nadeždin u uredu Centralne izborne komisije u Moskvi 8. februara 2024. (Maxim Shemetov/Reuters)

Kandidat za predsjednika Rusije Boris Nadeždin rekao je da je njegova kandidatura za izbore u martu blokirana i da će osporiti odluku izborne komisije na najvišem sudu u zemlji.

Nadeždin, istaknuti kritičar rata u Ukrajini, namjerava se suprotstaviti sadašnjem predsjedniku Vladimiru Putinu. Međutim, njegovu kandidaturu osujetila je Centralna izborna komisija (CIK), koja ga je odbila registrirati kao kandidata, rekao je u četvrtak na Telegramu, dodajući da će pokrenuti žalbu Vrhovnom sudu zemlje.

Kandidirajući se na listi male stranke Građanske inicijative desnog centra, Nadeždin je prošlog mjeseca predao 100.000 potpisa potrebnih da se registrira kao kandidat za izbore koji će se održati od 15. do 17. marta.

Međutim, CIK je u ponedjeljak obavijestio Nadeždina da je pronašao nedostatke u 15 posto potpisa koje je prikupio za svoju kandidaturu, te da su neki od navodnih potpisa bili potpisi mrtvih ljudi.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u četvrtak da je odluka izbornih dužnosnika u skladu s pravilima.

“Skupio sam više od 200.000 potpisa diljem Rusije. Prikupljanje smo provodili otvoreno i pošteno, redove u našem sjedištu i na mjestima gdje smo skupljali potpise vidio je cijeli svijet”, rekao je Nadeždin.

“Učešće na predsjedničkim izborima 2024. najvažnija je politička odluka u mom životu. Ne odustajem od svojih namjera.”

‘Fatalna greška’

Nadeždin, 60-godišnji općinski vijećnik koji je poznat po svom kritiziranju Putina, privukao je pažnju malih ruskih opozicionih snaga obećanjima da će okončati rat u Ukrajini.

Rođen u Uzbekistanu pod sovjetskom vlašću od majke Jevrejke koja je bila učiteljica muzičkog i oca fizičara, posljednjih 30 godina proveo je u ruskoj politici, radeći kao vijećnik u gradu Dolgoprudniju u blizini Moskve.

Kaže da je Putin (71) napravio “fatalnu grešku” pokretanjem invazije i obećao je prekinuti je pregovorima.

Već se mislilo da vlasti neće pozdraviti kandidata koji će u utrku unijeti antiratnu retoriku.

Putin će gotovo sigurno pobijediti na izborima kako bi produžio svoju 24-godišnju vladavinu Rusijom, uključujući osam godina na mjestu premijera, za još najmanje šest godina.

Tokom svoje vladavine nije dopustio pravu izbornu opoziciju, sa konkurentima poput opozicionog vođe Alekseja Navaljnog koje se nalazi iza rešetaka.

Putin će se takmičiti kao nezavisni kandidat, a ne kao kandidat vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, što znači da mu treba 300.000 potpisa za podršku kandidaturi.

Već je skupio više od 3,5 miliona, tvrde njegove pristalice.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada