Putin i Xi protiv američkog ‘miješanja’ u druge zemlje

Dvojica čelnika su rekla da im je cilj stvaranje ‘multipolarnog, poštenijeg svjetskog poretka.’

Vladimir Putin i Xi Jinping su razgovarali o stanju u Ukrajini te rješavanju sukoba na Bliskom istoku (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping u telefonskom su razgovoru odbacili miješanje Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u unutrašnje poslove drugih zemalja, rekao je dužnosnik Kremlja Jurij Ušakov.

Dvojica čelnika su rekla da im je cilj stvaranje “multipolarnog, poštenijeg svjetskog poretka”, prenio je Ušakov, dodajući da će Putin i Xi nastaviti održavati “bliske lične odnose”, ali da se za sada ne planiraju recipročne posjete, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Putin i Xi su razgovarali i o stanju u Ukrajini te rješavanju sukoba na Bliskom istoku, uz potvrdu nastavka bilateralnih kontakata, rekao je Ušakov.

Istaknuo je povećanje trgovinske razmjene između Rusije i Kine koja je prošle godine premašila vrijednost od 200 milijardi dolara. Također je rekao da će dvije zemlje nastaviti raditi na razvoju zajedničkih energetskih projekata uprkos zapadnim sankcijama.

Kina je prvi trgovinski partner Rusije. Prema kineskim medijima, Xi je rekao da Rusija i Kina moraju blisko sarađivati u zaštiti nacionalne sigurnosti i odlučno se suprotstaviti vanjskom miješanju u unutrašnje stvari. Kina i Rusija redovito osuđuju miješanje zapadnih zemalja u poslove dvije zemlje, posebno u vezi pitanja Tajvana, muslimanske ujgurske manjine u Kini ili kada se radi o Ukrajini.

‘Strateška saradnja Rusije i Kine’

“Dvije strane trebaju provoditi blisku stratešku saradnju kako bi zaštitile svoj nacionalni suverenitet, sigurnosne i razvojne interese i moraju se odlučno oduprijeti miješanju stranih sila u unutrašnje stvari”, rekao je Xi Jinping čije riječi prenosi kineska javna televizija (CCTV).

Odnose Rusije i Kine, prema riječima kineskog čelnika, očekuju nove mogućnosti u budućnosti. Ove godine se navršava 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

“Gledajući unazad na put koji smo prešli, vidimo da smo zajedno prošli mnoga iskušenja i nevolje”, rekao je Xi.

Kineska diplomatija posebno zamjera zapadu kritike Kine vezano uz Ukrajinu.

Zapad podsjeća da je Kina pozvala na poštivanje teritorijalnog integriteta svih zemalja, uključujući i Ukrajinu, ali da svejedno nikada nije javno osudila Moskvu.

Pritisnuta strogim sankcijama zbog napada na Ukrajinu, Rusija nastoji dodatno učvrstiti ionako bliske veze s Kinom.

“Kina je spremna zajedno s Rusijom raditi na snaženju multilateralne, međunarodne suradnje, na primjeni istinskog multilateralizma i odbrani pravednog i uređenog multipolarnog svijeta”, rekao je Xi u telefonskom razgovoru Putinu.

Izvor: Agencije