Palestinci sa Zapadne obale između ‘Plavog i Crvenog vuka’, aplikacija za praćenje i ubijanje

Tokom napada 7. oktobra, borci Hamasa na ogradi za razdvajanje uništili su sisteme kamera i mitraljeza koji su pucali na daljinu.

Izrael je ponosan na svoju vodeću cyber-industriju, tehnologiju nadzora i napredno oružje koje proizvodi (Društvene mreže)

Na četiri ćoška krova njene kuće u Hebronu na okupiranoj Zapadnoj obali nalaze se četiri rotirajuće kamere koje prate svako njihovo kretanje, rekla je Umm Nasir. Taj nadzor, pojačan umjetnom inteligencijom, postao je „teži“ od početka rata, navodi novinska agencija AFP.

Agencija je istražila tehnologiju za nadzor Palestinaca na Zapadnoj obali. Umm Nasir, 55-godišnja Palestinka koja živi u blizini kontrolnog punkta Abu al-Rish u Hebronu, mjestu stalnih nasilnih sukoba između izraelskih snaga i Palestinaca, kaže: „Psihički sam umorna“.

Ovaj punkt odvaja palestinske ulice od teritorije u kojoj žive doseljenici u Starom gradu, na kojoj se nalazi sveto mjesto koje muslimani nazivaju Ibrahimova džamija, a Jevreji Pećina patrijarha.

Mjesto kontroliraju deseci teško naoružanih izraelskih vojnika i brojne nadzorne kamere, što ih guši, rekla je Umm Nasir. „Odlučili smo staviti drva kako bismo dobili malo privatnosti, a vojska je došla i polomila te uklonila sve što je bilo na krovu.“ Dodala je: „Jednom nam je vojska uzela lične karte i rekla da će skenirati lica svih članova porodice, ali ne znamo šta je bilo poslije“.

Izraelski 23-godišnji doseljenik Šai Koen kaže da im kamere „mnogo pomažu“ da se osjećaju sigurno.

Izrael je ponosan na svoju vodeću cyber-industriju, tehnologiju nadzora i napredno oružje koje proizvodi. Dok mnogi projekti koji uključuju civile koriste tehnologiju prepoznavanja lica, izraelska vojska koristi druge napredne alate na palestinskim teritorijama okupiranim od 1967. godine, navodi agencija.

‘Plavi i crveni vuk’ za nadzor

Među tim alatima je aplikacija „Blue Wolf“ (Plavi vuk), koju vojnici koriste da fotografišu lica Palestinaca svojim telefonima i tako provjere u bazi podataka da li se osoba traži ili ne.

Sophia Goodfriend, studentica doktorskih studija o umjetnoj inteligenciji i ljudskim pravima, objašnjava da je taj sistem dio „beskontaktne strategije okupacije“, koju provodi izraelska vojska, a „zasnovan je na tehnologiji automatskog praćenja, koja se često oslanja na umjetnu inteligenciju i ima za cilj smanjiti interakciju“ između vojnika i Palestinaca.

„Red Wolf“ (crveni vuk) je softver koji je 2022. godine ugrađen na kontrolnim punktovima, prema istrazi Amnesty Internationala u maju prošle godine. Aktivista za ljudska prava Isa Amr kaže: „Vojnici su i prije nego što sam stigao do kontrolnog punkta znali da sam crven, tj. da predstavljam prijetnju. To je ponižavajuće, jer su nas fotografisali bez našeg znanja i ne znamo kako i za šta koriste lične podatke“.

Također, vojska je krajem 2022. objavila da testira sistem za nadzor opremljen alatima za borbu protiv nereda, koji je razvila privatna kompanija Smart Shooter. Ovaj sistem na daljinsko upravljanje, prema navodima vojske, može ispaljivati nesmrtonosne pucnje. Agencija je pokušala uspostaviti komunikaciju sa izraelskom stranom kako bi saznala način funkcioniranja sistema za nadzor koji je razvio Smart Shooter, ali nije uspjela dobiti nikakve odgovore.

Zabrinutost zbog upotrebe tehnologije

Organizacija Breaking the Silence, koja se protivi izraelskoj okupaciji, smatra da ta automatizacija tehnologije nadzora „olakšava okupatoru“ provođenje nadzornih operacija na račun „lišavanja Palestinaca njihove ljudskosti“.

Branitelj ljudskih prava Adel, koji koristi pseudonim iz sigurnosnih razloga, kaže: „Cilj ovog sistema je širenje anksioznosti i straha. Naše ponašanje i pokreti se ispituju, a postoji i sistem koji skenira registarske tablice naših automobila.“

Adel živi u Istočnom Jerusalemu, gdje se tehnologija prepoznavanja lica koristi posebno tokom demonstracija, kako je rekao.

Priča da su se „jednog dana tokom neke pretrage na tabletu, pojavile cijele stranice s podacima“ koje su vojnici koristili. „Čak su spomenuli i moje hapšenje prije nekoliko godina, od kojeg me pravosuđe oslobodilo“, dodaje Adel.

Napetost na Zapadnoj obali eskalira od 7. oktobra prošle godine, kada je Hamas pokrenuo operaciju Potop al-Aksa na izraelska naselja, nakon čega je Izrael pokrenuo invaziju na Pojas Gaze, koja je rezultirala smrću 27.585 ljudi, od kojih su većina žene i djeca, prema najnovijim podacima Ministarstva zdravstva.

Sredinom novembra iznesene su optužbe da izraelska vojska koristi tehnologiju prepoznavanja lica u Gazi. Videosnimci prikazuju grupe Palestinaca kako bježe na jug kroz kapije koje je postavila vojska. Palestinska novinska agencija Wafa izvijestila je o prisustvu „pametnih“ kamera u dvorištu bolnice Al-Shifa.

Izraelska vojska kaže da „provodi sigurnosne i obavještajne operacije“ u okviru rata. Ranije je Izrael govorio o automatizovanim operativnim sistemima za dronove i vozila za patroliranje duž granice s Pojasom Gaze.

Tokom napada 7. oktobra, borci Hamasa na ogradi za razdvajanje uništili su sisteme kamera i mitraljeza koji su pucali na daljinu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada