Nacrt zakona u Knessetu kriminalizira poricanje napada 7. oktobra

Hamas je 7. oktobra 2023. pokrenuo operaciju koja se smatra najvećim napadom na Izrael u posljednjih nekoliko decenija.

Prijedlog zakona predviđa izricanje kazne od pet godina zatvora svakome ko objavi post ili izjavu koja negira ono što se naziva 'masakr 7. oktobra' (AP)

Generalna skupština izraelskog Knesseta većinom je glasova odobrila nacrt zakona koji kriminalizira i krivično goni svakoga ko negira ono što se naziva “masakr 7. oktobra”.

Prijedlog zakona – koji je predstavio član Knesseta Oded Forer iz stranke Yisrael Beytenu – predviđa izricanje kazne od pet godina zatvora svakome ko objavi post ili izjavu koja negira ono što se naziva “masakr 7. oktobra”, bilo pismeno ili usmeno, ili to veliča ili izrazi svoju podršku tome, jer je predviđeno da nacrt zakona uskoro bude proslijeđen Odboru za zakon i ustav radi pripreme za glasanje o njemu u prvom čitanju u Knessetu.

Prije sedmicu dana parlamentarni odbor u izraelskom Knessetu glasao je za otpuštanje člana Demokratskog fronta za mir i jednakost, predstavnika Ofera Cassifa, na 45 dana i oduzimanje plate na dvije sedmice, zbog podrške tužbi Južne Afrike protiv Izraela na Međunarodnom sudu pravde.

Sankcije zbog podrške tužbi Južne Afrike

Cassif je 8. januara objavio da se pridružio tužbi Južne Afrike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, optužujući vladu Benjamina Netanyahua da poziva na “etničko čišćenje” i genocid u ratu u Pojasu Gaze.

Palestinski Hamas je 7. oktobra 2023. pokrenuo operaciju “Poplava Al-Aksa” iz Pojasa Gaze protiv Izraela, koja je uključivala kopneni, morski i zračni napad i infiltraciju u nekoliko naselja oko Pojasa Gaze.

Operaciju je najavio Muhammad al-Deif, načelnik štaba Brigada Izz al-Din al-Qassama, vojnog krila Islamskog pokreta otpora Hamas, a smatra se najvećim napadom na Izrael u posljednjih nekoliko decenija, u kojem je poginulo više od 1.200 osoba, prema izraelskim vlastima.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada