Izraelski mediji problematiziraju djela izraelske vojske

Video klipove razaranja i ubistava Palestinaca koje izraelska vojska dijeli među svojim članovima nerjetko objave i izraelski mediji, kritikujući ponašanje vojske.

Dio medija u Izraelu se fokusirao na neke aspekte nasilja koje je usvojila vojska i ekstremna desnica u ratu protiv Gaze (Al Jazeera)

Mediji su se fokusirali na neke aspekte nasilja koje je usvojila vojska i ekstremna desnica, a koji odražavaju namjere Izraela da istrijebe Palestince bilo u Pojasu Gaze ili na Zapadnoj obali, dovodeći u pitanje moć koju posjeduju doseljenici.

Channel 13 raspravljao je o videu koji je vojska objavila na svom Telegram kanalu, a koji sadrži jasne prijetnje Palestincima u Gazi, koje je nazvao “Amalek”, opis koji ima dobro poznate biblijske dimenzije i ukazuje na neophodnost istrebljenja tih koji ga nose.

Voditelj političkog programa kanala, Raviv Drucker, prokomentirao je poricanje vojske da je povezana sa objavljivanjem ovih snimaka, da bi poslije priznala odgovornost za njih.

Prije otprilike mjesec dana, novinar Haaretza Yaniv Kubovich objavio je priču o ovom videu koji je postavila vojska, a koji sadrži slike i riječi koje je spiker Channela 13 opisao kao “najoštrije i najstrašnije”. Video prikazuje operacije gaženja Palestinaca, uz pohvale za ovu akciju.

Jedan od dopisnika kanala rekao je da Odjel za utjecaj pri izraelskom štabu nadzire takve stvari za koje vjeruje da mogu utjecati na “neprijatelja”, dodajući: “Poslije 7. oktobra izgleda da je neko aktivirao ovaj kanal i lično objavio ovaj snimak.”

Dodao je da kanal emituje klipove koji se odnose na vojsku, te da oni kruže među vojnicima, a prokomentirao je, također, da ovaj kanal cilja na izraelsku javnost i nosi najekstremnije ideje.

Moć doseljenika

Channel 13 je također emitirao manevar koji je izvela vojska na Zapadnoj obali, a koji je pretpostavio da su doseljenici kidnapovali Palestinca, dok se njegov emiter zapitao koliku moć zaista posjeduju ti doseljenici.

Ove manevre rukovodstva Centralnog regiona prokomentirao je i voditelj Kan TV-a Gai Zohar, rekavši da su oni “izazvali intenzivan gnjev, posebno unutar ekstremne desnice, koja je bila iznenađena manevrima koji se izvode po uzoru na nešto što se nikada nije dogodilo”.

Zohar je rekao: “Ministar finansija Bezalel Smotrich, ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben- Gvir i članovi Knesseta Distel Adrian i Zvi Sukkot kažu da se to nikada prije nije dogodilo”, dodajući: “Istina je da nijedan doseljenik nikada nije oteo Palestinca, osim Izraelaca-stanovnika Jerusalema koji su ranije kidnapovali Palestince, uključujući Muhammada Abu Khudaira, koji po kidnapovanju i ubijen 2014. godine.

Dodao je: “Tu je i Israel Lederman, koji je osuđen na uslovnu kaznu zatvora zbog svoje umiješanosti u otmicu palestinskog djeteta iz Betlehema 1988. godine. Tu je i slučaj Zvi Strooka, sina ministra Orita Strooka, koji je osuđen za otmicu i mučenje palestinskog dječaka 2011. i odležao u zatvoru dvije i po godine nakon osude”.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada