Finska: Granica sa Rusijom ostaje zatvorena zbog ‘instrumentalizovane migracije’

Privremeno zatvaranje graničnih prelaza rezultat je ruskih akcija, koje od Finske zahtijevaju da nacionalnu sigurnost stavi na prvo mjesto, izjavila je Mari Rantanen, ministrica unutrašnjih poslova.

Ministarstvo unutarnjih poslova Finske saopćilo je da je Vlada odlučila produžiti potpuno zatvaranje istočne granice za dva mjeseca (Anadolija)

Pozivajući se na “instrumentalizovanu migracijsku prijetnju” iz Rusije, Finska je u četvrtak objavila da će njeni granični prijelazi s Rusijom ostati zatvoreni najmanje do 14. aprila, javlja Anadolija.

Ministarstvo unutarnjih poslova Finske saopšćilo je da je Vlada odlučila produžiti potpuno zatvaranje istočne granice za dva mjeseca.

“U trenutnim okolnostima, to je neophodna i proporcionalna mjera, jer instrumentalizovana migracija predstavlja ozbiljnu prijetnju finskoj državnoj bezbjednosti i javnom redu”, navodi se u obrazloženju.

U saopćenju se dodaje i da neće biti moguće podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu na kopnenim graničnim prijelazima između dvije zemlje.

“Na osnovu informacija koje su dale vlasti, vjerovatno je da bi se instrumentalizovana migracija nastavila ako bi se granični prelazi otvorili na istočnoj granici”, dodaje se u saopćenju.

Ruske vlasti nastavljaju ‘hibridnu operaciju’

Ministrica unutarnjih poslova Mari Rantanen rekla je da nisu vidjeli znakove da Rusija mijenja svoje ponašanje.

“Naprotiv, informacije koje smo dobili potvrđuju našu procjenu da Rusija nastavlja svoju hibridnu operaciju”, rekla je Rantanen.

Dodala je da postoje stotine ako ne i hiljade migranata koji trenutno borave blizu granice na ruskoj strani i čekaju priliku da pređu u Finsku.

“Privremeno zatvaranje graničnih prijelaza rezultat je ruskih akcija, koje od Finske zahtijevaju da nacionalnu sigurnost stavi na prvo mjesto”, dodala je Rantanen.

Finska je u decembru najavila potpuno zatvaranje granice s Rusijom, tvrdeći da ruske vlasti nastavljaju “hibridnu operaciju” protiv skandinavke zemlje. Prošlog mjeseca produženo je zatvaranje granice sa Rusijom za još mjesec dana.

Rusija je ranije negirala optužbe Finske o “instrumentalizaciji migranata”.

Izvor: Agencije