Žrtve u ruskim napadima na Ukrajinu, ‘zračne bitke’ u mnogim područjima

Komandant ukrajinskih oružanih snaga rekao je da je protivzračna odbrana oborila 29 ruskih projektila i 15 dronova.

Vatrogasci gase požar u stambenoj zgradi nakon ruskog napada na Kijev, Ukrajina, 7. februara 2024. [Efrem Lukatsky/AP Photo]

Najmanje četiri osobe su poginule, a 19 je povrijeđeno nakon što je izbio požar tokom noćnog ruskog zračnog napada Rusije na Kijev, piše na Telegramu kijevska vojna uprava, koja je dodala da je 40 ljudi evakuirano iz višespratnice u okrugu Holosijivskji.

U međuvremenu, Generalštab ukrajinskih oružanih snaga objavio je da su njegovi vojnici u posljednja 24 sata ubili 890 ruskih vojnika, uništili 22 oklopna vozila, 20 artiljerijskih sistema, sedam tenkova i 33  vozila sa opremom. Ove informacije nije bilo moguće provjeriti nezavisno.

Valerij Zalužni, komandant ukrajinskih oružanih snaga rekao je da je protivzračna odbrana oborila 29 projektila i 15 dronova koje je lansirala Rusija u nekoliko valova tokom noći.

Sirene za zračnu uzbunu oglasile su se u ukrajinskim regijama Poltava, Sumi, Harkov i Černihiv.

Rusija tvrdi da je oborila četiri projektila HIMARS

Sa druge strane, Rusija tvrdi da su njeni sistemi protivzračne odbrane oborili četiri projektila HIMARS i 104 drona koja je poslala Ukrajina.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su se vodile zračne bitke “u područjima naselja Mirnoje, Novoe u regiji Zaporožje, mjestima Novaja Kahovka, Skaslive u regiji Herson, Vasilivka u donjeckoj oblasti, Stelmahovka, Žitlovka i Ploščanka u Lugansu”.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Josep Borrell boravi u Kijevu, gdje je rekao da očekuje da će EU Ukrajini do kraja ove godine isporučiti 1,155 miliona komada municije.

Ukrajina bi uskoro mogla dobiti i oklopna vozila CV-90. Uprava za obrambena pitanja Švedske dobila je dopuštenje vlade u Stockholmu za vođenje pregovora o isporuci tih vozila Ukrajini, prema ukrajinskom ministarstvu odbrane.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada