Video: Područje Al-Maqousi svjedoči izraelskim zločinima

Područje izgleda kao da je podvrgnuto razornom zemljotresu koji ga je pretvorio u gomilu ruševina.

Područje je bilo podvrgnuto žestokom izraelskom zračnom i artiljerijskom bombardovanju (Al Jazeera)

Stambeno područje Al-Maqousi u blizini kvarta Al-Nasr, sjeverozapadno od Gaze, izgleda kao da je pogođeno razornim zemljotresom koji ga je pretvorio u gomilu ruševina, nakon što je prethodno bilo naseljeno hiljadama porodica.

Ovo područje, čiji su stanovnici raseljeni još u početku rata od 7. oktobra prošle godine, podvrgnuto je žestokom izraelskom zračnom i artiljerijskom bombardovanju.

Video snimak pokazuje razmjere razaranja: uništene su znamenitosti tog područja, privatne kuće, stambene zgrade, javni i komercijalni objekti, džamije, infrastruktura i ulice, zbog čega se sada čini kao područje duhova neuslovno za život.

Šator unutar kuće

Određeni broj stanovnika tog područja se vratio, u nadi da će u ruševina pronaći nešto što može iskoristiti, a među njima je i Abu Ahmad Al-Yaziji, koji se dovezao biciklom: “Nema riječi kojima se mogu opisati razaranja i ruševine ovog području”.

Uprkos ruševnom stanju, Abu Ahmad kaže: “Ostat ćemo ovdje, nemamo kuda odavde otići, živjet ćemo u šatoru unutar naše kuće”.

Amir Matar, mještanin tog područja, kaže da naselje nije mogao prepoznati zbog velikih razaranja, ali je uvjeren kako će “ovo područje biti obnovljeno, voljom Boga, te nepokolebljivošću ljudi.”

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada