Trodnevna žalost u Čileu nakon pogibije bivšeg predsjednika Pinere

Ekonomista Pinera bio je bogati biznismen i konzervativni predsjednik Čilea od 2010. do 2014. te opet od 2018. do 2022. godine.

Poginuli Pinera poletio je kako bi se na ručku susreo s prijateljem i poduzetnikom Joseom Coxom (Reuters)

Čileanski predsjednik Gabriel Boric proglasio je trodnevnu žalost u toj južnoameričkoj državi nakon što je u utorak u padu helikoptera poginuo 74-godišnji bivši predsjednik Sebastian Pinera, prenosi Hina.

“Naredio sam da se isprati uz sve državničke počasti na sprovodu te sam proglasio trodnevnu žalost u sjećanje na predsjednika koji je vršio dužnost u dva mandata”, izjavio je Boric u javnom obraćanju u toj zemlji sa 19 miliona stanovnika.

Ekonomista Pinera bio je bogati biznismen i konzervativni predsjednik Čilea od 2010. do 2014. te opet od 2018. do 2022. godine.

Helikopter s četiri osobe poletio je oko 15:30 po lokalnom vremenu s područja gradića Lago Ranco na jugu države te je pao nakon nekoliko minuta na obalu jezera, objavila je Uprava za civilnu avijaciju (DGAC). Ostale tri osobe preživjele su pad, javila je spasilačka služba nakon dolaska na mjesto događaja.

Jaka kiša

Poginuli Pinera poletio je kako bi se na ručku susreo s prijateljem i poduzetnikom Joseom Coxom.

Još se istražuje uzrok pada. Kraj u kojem se srušio helikopter bio je u utorak na udaru jake kiše. Policija i vatrogasci nalaze se na mjestu događaja.

Predsjednici južnoameričkih država: Argentine, Brazila, Bolivije, Perua i Kolumbije među prvima su uputili porodici i Čileu izraze saučešća.

Vrijeme sprovoda još nije određeno. Neki stanovnici došli su pred Pinerinu kuću, na čijoj su ogradi izvjesili čileansku zastavu te položili cvijeće i zapalili svijeće.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada