The New York Times: Snimci izraelskih vojnika kako slave uništavanje škola i domova u Gazi

Na videosnimcima se može vidjeti kako izraelski vojnici uništavaju prodavnice i učionice u školama te vrijeđaju Palestince.

Mnogi videosnimci koje su izraelski okupatorski vojnici objavili na društvenim mrežama pokazuju kako se ponose uništavanjem imovine Palestinaca (Al Jazeera)

Mnogi videosnimci koje su izraelski okupatorski vojnici objavili na svojim nalozima na društvenim mrežama pokazuju kako se ponose uništavanjem imovine Palestinaca i ismijavaju s njima u Pojasu Gaze.

Američke novine The New York Times pišu o uvidu u stotine objavljenih videozapisa vojnika u Pojasu Gaze i onoga što rade s palestinskom imovinom bez imalo straha i prikrivanja.

Prema pisanju novina, iz videozapisa objavljenih na društvenim mrežama vidi se kako izraelski vojnici uništavaju „ono što izgleda kao civilna imovina“ i sve to snimaju.

„Prestao sam brojati kvartove koje sam izbrisao“

Na jednom snimku se vidi kako izraelski vojnik podiže palac prema kameri dok vozi buldožer ulicom u Beit Lahiyi na sjeveru Gaze, gurajući uništeni automobil prema polusrušenoj zgradi. „Prestao sam brojati kvartove koje sam izbrisao“, rekao je vojnik u komentaru videosnimka koji je objavio na svom nalogu na TikToku uz tonove vojne himne.

The New York Times navodi da su vojnici od početka izraelske kopnene operacije u oktobru dijelili videosnimke na društvenim mrežama, pokazujući dio onoga što rade na terenu u Gazi. Na videosnimcima se može vidjeti kako izraelski vojnici uništavaju prodavnice i učionice u školama, vrijeđaju Palestince, pozivaju na izgradnju izraelskih naselja u Pojasu Gaze, što je „ideja koju promovišu neki ekstremno desničarski izraelski političari“.

Agresija na Pojas Gaze prouzrokovala je više od 27.000 mrtvih i 66.000 ranjenih.

Izvor: Agencije