Švedska zatvorila istragu o eksplozijama na plinovodima Sjeverni tok

„Zaključak istrage je da se švedska jurisdikcija tu ne primjenjuje i da se ona, stoga, treba zatvoriti”, saopćilo je Švedsko tužilaštvo.

Više milijardi dolara vrijedni plinovodi, koji su transportirali plin iz Rusije do Njemačke ispod Baltičkog mora, pogođeni su nizom eksplozija u švedskim i danskim vodama u septembru 2022. (Reuters)

Švedski istražitelji u srijedu su objavili da zatvaraju istragu eksplozija na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2, potvrdivši time ranije medijske napise, prenosi agencija Hina, pozivajući se na Reuters.

„Zaključak istrage je da se švedska jurisdikcija tu ne primjenjuje i da se ona stoga treba zatvoriti”, saopćilo je Švedsko tužilaštvo.

Da će Švedsko javno tužilaštvo vjerovatno zatvoriti istragu sabotaže na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru, objavilo je jučer nekoliko njemačkih medija, među kojima su listovi Zeit i Sueddeutsche Zeitung, prenosi Tanjug.

Više milijardi dolara vrijedni plinovodi, koji su transportirali plin iz Rusije do Njemačke ispod Baltičkog, mora pogođeni su nizom eksplozija u švedskim i danskim vodama u septembru 2022. godine, zbog čega su velike količine metana završile u atmosferi.

Njemačka ne odustaje

Danska policija saopćila je da su cjevovode pogodile snažne eksplozije, a švedski istražitelji su potvrdili da tragovi eksploziva pronađeni na mjestu događaja ukazuju na sabotažu.

Švedska, Danska i Njemačka pokrenule su odvojene istrage, no sve tri države su tajnovite o rezultatima, navode agencije i dodaju kako danska i njemačka istraga još traju.

Njemačka istraga o eksplozijama na plinovodima bit će nastavljena uprkos odustajanju Šveđana, prenio je Reuters.

Izvor: Agencije