Zašto se pojačava tempo zajedničkih operacija palestinskog otpora u Gazi

Vojni stručnjak kaže da okolnosti bitke, koja traje više od 123 dana, zahtijevaju potpunu i ekonomičnu koordinaciju napora, nauštrb umijeća i kvaliteta, u kontekstu teške opsade koja je nametnuta.

General-major Fayez al-Duwairi kaže da povećanje broja zajedničkih operacija koje izvode frakcije otpora u Gazi dolazi u okviru aktiviranja 'zajedničkog operativnog štaba' (Al Jazeera)

Palestinske frakcije otpora u Pojasu Gaze najavile su – u proteklih nekoliko dana – da će doći do pojačavanja tempa zajedničkih operacija bombardiranja izraelske okupacijske vojske na različitim borbenim pravcima.

U tom kontekstu, vojni i strateški stručnjak general-major Fayez al-Duwairi kaže da povećanje broja zajedničkih operacija koje izvode frakcije otpora u Gazi dolazi u okviru aktiviranja ”zajedničkog operativnog štaba ‘G’, što znači da se planiranje i implementacija provode združenim snagama.

Naglasio je da okolnosti bitke, koja traje više od 123 dana, zahtijevaju potpunu i ekonomičnu koordinaciju napora, nauštrb umijeća i kvaliteta, u kontekstu teške opsade koja je nametnuta.

Na osnovu toga, dodaje Al-Duwairi, borci frakcija otpora moraju optimalno iskoristiti svoje sposobnosti, napominjući da se koordinacija na jugu čini većom, jer se u Khan Younisu nalaze elitne snage ostalih frakcija.

Buldožeri u urbanim područjima

Odgovarajući na pitanje o ubistvu zamjenika komandanta 601. bataljona izraelskog inženjerijskog korpusa u borbama na sjeveru Gaze, strateški stručnjak je istakao da je izraelska vojska jedina okupacijska vojska na svijetu koja koristi buldožere za borbu u urbanim područjima.

Upozorio je da inženjerski korpus ima specifične dužnosti, među kojima su i bavljenje pitanjem mreže tunela u Gazi.

”Dakle, postoji izraelski bataljon specijaliziran za tunele koji je prošao dugotrajnu obuku na sličnim tunelima u oblasti Beer Sheva”.

Još jedan od zadataka ovog korpusa je da ide u pratnji vojnih jedinica radi probijanja puteva, uklanjanja ruševina i podizanja zemljanih nasipa.

Naglasio je da je rat u Gazi jedan od najžešćih koje vodi izraelska vojska, s velikim brojem poginulih i ranjenih u njenim redovima. U isto vrijeme dovodi u pitanje brojke koje je objavio Izrael, tvrdeći da su one mnogo veće.

Izvor: Al Jazeera