Presuda u korist akademika Millera predstavlja veliki poraz izraelskog lobija

Miller je optužio Univerzitet u Bristolu da ga je izbacio 2021. godine po osnovu diskriminatorske odluke zasnovane na njegovim anticionističkim uvjerenjima.

Britansko pravosuđe presudilo je da je David Miller nepravedno smijenjen i da su njegovi stavovi o cionizmu zaštićeni Zakonom o jednakosti (Reuters)

Korisnici platformi društvenih mreža proslavili su istorijsku presudu britanskog radnog suda, u kojoj je isti priznao da je britanski akademik David Miller bio podvrgnut diskriminaciji nakon što ga je njegov univerzitet otpustio zbog njegovih antiizraelskih stavova.

Miller je optužio Univerzitet u Bristolu da ga je izbacio 2021. godine po osnovu diskriminatorske odluke zasnovane na njegovim anticionističkim uvjerenjima i njegovim kritikama upućenim Izraelu.

Millerov pravni zastupnik saopćio je da je presuda Radnog suda koja je donesena u ponedjeljak, priznala valjanost Millerovog stava, ističući da ga je univerzitet nepravedno otpustio, te da su njegovi stavovi o cionizmu zaštićeni zakonom o ravnopravnosti u zemlji.

Miller je ovu odluku proslavio na svom računu na X platformi, ističući da ovo nije samo njegova pobjeda, već i pobjeda svih propalestinskih aktivista u Britaniji, nadajući se da će to biti presedan u borbi aktivista protiv rasističke procionističke ideologije i pokreta povezanih s njom, kako je rekao.

“Ovo je značajan slučaj i predstavlja ključni trenutak u istoriji naše zemlje za one koji se zalažu za potporu prava Palestinaca”, rekao je odvjetnik Zilor Rahman, koji je zastupao Millera. “Mnogi koji se suočavaju s represijom na svojim radnim mjestima, pozdravit će donošenje spomenute presude u ovom trenutku, kako bi se javno progovorilo protiv zločina izraelske države.”

Bivši parlamentarac Chris Williams napisao je: “Ovo je veliki udarac za proizraelske aktiviste koji koriste antisemitizam kao oružje kojim guše kritiku varvarskog cionističkog entiteta.”

Novinar Frank MacDonald je ovu presudu opisao kao veliki poraz izraelskog lobija, koji je ranije pokrenuo žestoku kampanju protiv njega, što je za posljedicu imalo njegovu smjenu, a presuda predstavlja presedan i za one koji se na isti način nađu na meti spomenutih.

Blogeri su naglasili da važnost presude u korist ovog britanskog akademika leži i u trenutku njenog donošenja, jer se poklapa sa pokušajem Izraela i pokreta koji ga podržavaju da ušutkaju glasove akademika i spriječe ih da govore o izraelskim zločinima.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada