Novi ukrajinski zakon o mobilizaciji prošao prvo čitanje

Pošto se rat protiv Rusije odužio, Kijevu je sve teže pronaći nove vojnike koji bi zamijenili trupe na prvim linijama ratišta.

Ukrajinski vojnici pripremaju se ispaliti granatu na ruske trupe u blizini Bahmuta u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck 10. januara 2024. [Inna Varenytsia/Reuters]

Ukrajinski zakonodavci prošli su prvo čitanje revidiranog zakona o mobilizaciji.

Parlament je u srijedu podržao revidirani nacrt zakona kojim bi bila spuštena starosna granica za vojnu službu i otežano izbjegavanje regrutacije, u vrijeme dok se Ukrajina suočava sa manjkom vojnika dok pokušava zadržati rusku ofanzivu.

U sadašnjem obliku, zakon bi snizio starosnu granicu za regrutaciju Ukrajinaca za borbenu dužnost za dvije godine, na 25 godina.

Također su uključene strožije sankcije za izbjegavanje vojnog roka, uključujući zamrzavanje imovine.

Iako bi se zakonom također omogućilo otpuštanje vojnika koji su bez prekida odslužili 36 mjeseci tokom rata, to se ne bi dešavalo po automatizmu.

Pošto se rat protiv Rusije odužio, Kijevu je sve teže pronaći nove vojnike koji bi zamijenili trupe na prvim linijama ratišta.

Takva situacija izazvala je napetost između predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je u decembru rekao da vojska želi mobilizirati i do pola miliona ljudi, i vojnih komandanata.

Usvajanje bi moglo trajati sedmicama

Zastupnici u Vrhovnoj Radi [ukrajinskom parlamentu] prošlog su mjeseca odbili raspravljati o prijedlogu zakona o mobilizaciji zbog žestokih kritika ratom iscrpljene javnosti.

Iako su zastupnici u srijedu dali prvo zeleno svjetlo zakonu, jasno je da će prije njegovog usvajanja biti izmjena.

Ministarstvo odbrane saopćilo je da će blisko sarađivati sa nadležnim parlamentarnim odborom kako bi se osiguralo da se do drugog čitanja unesu potrebni amandmani.

“Ovo nije konačna odluka”, rekao je zastupnik Oleksij Gončarenko na Telegramu.

“Bit će drugo čitanje, ići će se na amandmane.”

Zbog toga, očekuje se da će donošenje zakona trajati sedmicama.

Kijev je svoje vojne gubitke držao u tajnosti, no američke procjene objavljene u augustu govore o gotovo 70.000 mrtvih i do 120.000 ranjenih ukrajinskih boraca.

Izvor: Al Jazeera i agencije