Međunarodne novine: Američki napadi su rizik koji povećava tenzije, žene u Gazi žive u teškoj stvarnosti

U izvještaju se ističe da su američki zvaničnici svjesni veze između rata u Gazi i napada na američke interese.

Izrael neće moći riješiti situaciju u Gazi na svoje zadovoljstvo (Al Jazeera)

Kao dio praćenja izraelskog rata u Pojasu Gaze i njegovih regionalnih reperkusija, izraelske i međunarodne novine izvještavale su o turneji američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena po regiji, američkim napadima na Bliskom istoku i njihovim posljedicama, pored rasvjetljavanja svakodnevice žena u Gazi.

U ponedjeljak Blinken je stigao u Saudijsku Arabiju, prvu stanicu svoje pete turneje po Bliskom istoku od operacije Potop Al-Aksa i početka izraelske agresije na Pojas Gaze prije više od četiri mjeseca. Njegova turneja se nastavlja do četvrtka, a uključuje i Katar, Egipat, Izrael i Zapadnu obalu.

U izvještaju Washington Posta navodi se da ovog puta na svom putovanju na Bliski istok, Blinken nosi složenu poruku. Čak i dok cilja na “milicije u Siriji i Iraku” (prema opisu novina), Washington, ipak, naposljetku nastoji zaustaviti eskalacije protiv grupa koje su u savezu sa Iranom.

U izvještaju se ističe da su američki zvaničnici svjesni veze između rata u Gazi i napada na američke interese i to objašnjava Blinkenovo nastojanje da ubrza sporazum između Islamskog pokreta otpora Hamas i Izraela koji bi mogao dovesti do trajnog prekida vatre.

Bel Trew je u listu The Independent napisala da napadi koje je odobrio američki predsjednik Joe Biden kao odgovor na ubistvo američkih vojnika rizikuju eskalaciju tenzija na Bliskom istoku i nagovještavaju najgore, te je upozorila da taj potez prijeti sukobom velikih razmjera u regionu, sve dok bjesni rat u Gazi.

Teški uslovi

U međuvremenu, spisateljica Nesrine Malik objavila je članak u listu The Guardian u kojem je pisala o teškim uvjetima u kojima žive žene u Gazi, u svjetlu odsustva zdravstvene zaštite, gladi i raseljavanja.

Književnica se oslanjala na međunarodne izvještaje koji su obuhvatili desetine hiljada trudnica koje su bile prisiljene da se porađaju bez lijekova protiv bolova i anestezije u nedostatku minimalnih higijenskih uslova. Pitala se kako je Zapad mogao zanemariti njihovu patnju?

Što se tiče časopisa Foreign Affairs, on je objavio članak u kojem se navodi da Izrael neće moći riješiti situaciju u Gazi na svoje zadovoljstvo, a nije isključio ni da će se Gaza pretvoriti u močvaru iz koje će izraelskoj vojsci biti teško izvući.

U članku se navodi da se Hamas može prilagoditi svojoj novoj stvarnosti oslanjajući se na mrežu tunela i koristeći uništenu infrastrukturu i ruševine u svoju korist. Također, zajedno s drugim frakcijama otpora u Gazi, može početi s raspoređivanjem bombaša samoubica čija će meta biti izraelski vojnici.

Dok je list Haaretz pisao o ponovnom pojavljivanju Hamasovih boraca u centralnoj i sjevernoj Gazi, pozivajući se na izvještaje o obnovljenim borbama u gradu Gazi i područjima na sjeveru nad kojima je vojska ranije proglasila kontrolu.

List navodi da je to pokušaj Hamasa da potvrdi svoje prisustvo i kontrolu, ističući da već nanosi štetu vojnim snagama, pojačavajući svoje napade u vidu gerilskog rata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada