EU pokreće pravni postupak protiv mađarskog zakona o ‘suverenitetu’

Zakon se smatra prijetnjom političkim protivnicima, medijima i civilnom društvu.

Mađarski premijer Viktor Orban s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen u sjedištu Evropske komisije u Briselu (Reuters)

Evropska komisija pokrenula je pravni postupak protiv Mađarske zbog nedavnog donošenja zakona o “zaštiti nacionalnog suvereniteta”.

Izvršno tijelo Evropske unije saopćilo je u srijedu da je poslalo službenu obavijest Budimpešti u kojoj je obavještava da zakon krši demokratske vrijednosti i temeljna prava Unije. Protivnici autoritarnog režima premijera Viktora Orbana tvrde da novi zakoni prijete ugušiti njegove političke konkurente, kao i kritičke medije i civilno društvo.

Komisija se godinama svađa s Orbanom oko mađarske vladavine prava, a nedavno i zbog njegovih nastojanja da blokira pomoć Ukrajini. Očekivalo se da će se pokrenuti takav prekršajni postupak nakon što je mađarski parlament, kojim dominira vladajuća stranka Fidesz, usvojio zakone u decembru.

Nacionalista Orban insistira na tome da je zakonodavstvo, koje ograničava inostrano finansiranje političkih kandidata, kao i bilo kojeg tijela ili pojedinca s utjecajem na javni diskurs, ključno za suzbijanje stranog utjecaja.

Politički kandidati koji prekrše pravila o finansiranju bit će kažnjeni do tri godine zatvora.

Novouspostavljeni Ured za odbranu suvereniteta, koji vodi osoba koju je imenovala vlada, ima ovlasti istraživati primatelje stranih sredstava. Može zahtijevati javne i privatne informacije od tih osoba ili organizacija, kao i od mađarskih obavještajnih službi.

Kritičari upozoravaju da zakoni, koji se smatraju sličnim drakonskim zakonima koje provodi predsjednik Vladimir Putin u Rusiji, daju Orbanu prostor da okrene sigurnosne službe protiv političkih protivnika i kritičara.

Viktor Orban i Vladimir Putin (Reuters)

Zabrinjavajući učinci

Komisija je saopćila da zakon krši širok raspon temeljnih vrijednosti, uključujući načelo demokratije, pravo na privatnost, zaštitu ličnih podataka, slobodu izražavanja, informiranja i udruživanja te pravo na pošteno suđenje, među ostalim.

“Uspostava nove vlasti sa širokim ovlastima i strogim režimom praćenja, provedbe i sankcioniranja također riskira ozbiljnu štetu demokratiji”, rekao je glasnogovornik Komisije.

Mađarska će imati dva mjeseca da odgovori. Službena opomena prvi je korak u postupku EU-a za kršenje, koji može dovesti do tužbe na Sudu pravde EU-a i mogućih novčanih kazni.

Sjedinjene Američke Države su prethodno upozorile da zakon nudi vladi “drakonske alate koji se mogu koristiti za zastrašivanje i kažnjavanje onih koji imaju stajališta koja ne dijele vladajuća stranka”.

Analitičari kažu za Al Jazeeru da će EU vrlo vjerovatno natjerati Orbana da u konačnici ukine zakon, ali upozoravaju da će to u međuvremenu imati zastrašujući učinak na političku opoziciju, nezavisne medije i civilno društvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije