Bivši izraelski vojni komandant: Netanyahu laže o eliminaciji lidera Hamasa

Yair Golan je u utorak u govoru na Univerzitetu Reichman objasnio da izraelska vlada prvo mora vratiti taoce, a potom se nadati da će tek nakon toga moći doći i do Hamasa.

Golan isključuje mogućnost šireg rata između Izraela i Hezbolaha (AP)

Yair Golan, bivši zamjenik načelnika generalštaba izraelske vojske i sadašnji član Knesseta iz stranke Meretz, rekao je da, kada god premijer Benjamin Netanyahu kaže izraelskoj javnosti da je sposoban ukloniti sve vođe Islamskog pokreta otpora Hamas i spasiti sve izraelske taoce u isto vrijeme, on ih zapravo slaže.

Golan je u utorak u govoru na Univerzitetu Reichman objasnio da izraelska vlada prvo mora vratiti taoce, a potom se nadati da će tek nakon toga moći doći i do Hamasa, pod uvjetom da njen primarni cilj ostane sprečavanje ponovne uspostave vlasti u Pojasu Gaze od strane Hamasa.

Penzionisani general-major izraelske vojske smatra da je Netanyahuova politika zasnovana na slabljenju palestinskih vlasti i pružanju svojevrsne stabilnosti Hamasu od 2009. godine, te je rekao i da je to jedan od osnovnih faktora koji je doveo do neuspjeha Izraela 7. oktobra 2023. godine prilikom operacije Poplava Al Aksa.

Golan je istakao da su palestinske vlasti, posebno u 2009. godini, bolje radile i da je njihova sigurnosna koordinacija s Izraelom bila efikasnija, dok je koordinacija sa “Hamasom bila na najnižem nivou, posebno nakon operacije “liveno olovo”, kako tvrdi.

Promjena ravnoteže

Dodao je da je Netanyahu zauzvrat radio na promjeni ravnoteže palestinskih snaga jer bi, prema njegovim riječima, “slabljenje Palestinske samouprave” omogućilo izgradnju novih izraelskih naselja.

Što se tiče poslijeratne faze, Golan kaže da Izrael neće moći direktno predati Gazu njenim stanovnicima, dodajući: “Ne vjerujem da imamo partnera u Gazi. Počet ćemo uz jaku međunarodnu saradnju, a tek nakon toga ćemo naći među stanovnicima Pojasa Gaze one koji mogu upravljati njihovim životima”, sugerirajući da bi Palestinska samouprava mogla biti odgovorna za upravljanje graničnim prijelazima u Pojasu Gaze, barem u prvoj fazi, da bi se kapacitet njene odgovornosti kasnije povećao.

Povodom situacije na sjeveru Izraela, Golan je rekao da bi, da je bio na Netanyahuovom mjestu, pozvao većinu stanovnika sjevera da se već vrate svojim kućama, čak i bez diplomatskog dogovora sa Hezbollahom, dodajući da su neka sela, zaista, veoma blizu granice i da će morati pričekati duži period, ali u isto vrijeme naglašava da se gradovi poput Ras Naqoure nalaze izvan dometa protutenkovskih projektila, te da se njihovi stanovnici trebaju vratiti svojim kućama, jer ništa više nisu ugroženi od stanovnika grada Nahariye, koji nisu evakuirani iz svojih staništa.

Golan ne očekuje da će doći do rata velikih razmjera između Izraela i Hezbollaha, jer to ne žele ni SAD, ni Iran. Washington će od toga odvratiti Izrael, dok će Teheran odvratiti Hezbollah, prema njegovom mišljenju.

Izvor: Agencije