Državni mediji: Azerbajdžanski čelnik Alijev pobijedio na predsjedničkim izborima

Alijev je na vlasti od 2003. godine, kada je vlast naslijedio od svog oca Hejdara.

Ilham Alijev bi, prema rezultatima izlazne ankete, trebao osvojiti 93,9 posto glasova (AP)

Državni mediji u Azerbejdžanu proglasili su autoritarnog čelnika Ilhama Alijeva pobjednikom prijevremenih predsjedničkih izbora za koje su međunarodni posmatrači rekli da nisu bili ni slobodni ni pošteni.

Nakon zatvaranja više od 6.500 biračkih mjesta u zemlji, azerbejdžanski državni mediji objavili su rezultate izbornih anketa prema kojima je Alijev dobio između 92,4 i 93,9 posto glasova.

Glasanje koje je održano u srijedu, a na kojem je sudjelovalo gotovo 77 posto birača s pravom glasa, prema izbornoj komisiji, osigurava Alijevu još sedam godina na čelu te naftom bogate južnokavkaske republike na Kaspijskom jezeru.

Alijev, koji je na vlasti otkako je naslijedio svog oca Hejdara 2003. godine, u pravilu osvaja više od 85 posto glasova na izborima. Azerbejdžanski zvaničnici kažu da su izbori pošteni i transparentni te da je popularnost Alijeva narasla nakon pobjede u Nagorno-Karabahu.

Gušenje opozicije

Na izborima se takmičilo još šestero kandidata, ali svi su oni u prošlosti javno podržavali aktualnog predsjednika, objavio je OSCE.

Prave opozicione stranke bojkotovali su ove izbore koje opisuju kao “farsu”.

Osim toga, mnogi novinari koji su kritikovali vlast uhapšeni su posljednjih mjeseci.

Azerbejdžan, bivša sovjetska republika s 10-ak miliona stanovnika, također je redovna na zadnjim mjestima na ljestvicama grupe za ljudska prava, navode agencije.

Prijevremeni predsjednički izbori u Azerbejdžanu su održani na osnovu ukaza koji je 7. decembra prošle godine potpisao predsjednik Alijev.

Redovni izbori za prvog čovjeka te bivše sovjetske republike, a sada nezavisne države, na jugu Kavkaza trebali su biti održani u oktobru 2025. godine.

Prema azerbejdžanskom zakonodavstvu, predsjednik republike se bira na mandat od sedam godina.

Prethodni predsjednički izbori u Azerbejdžanu održani su u aprilu 2018. godine.

Izvor: Agencije