Američki ministar će pred Kongresom svjedočiti zašto je tajio bolest

Američki ministar odbrane Lloyd Austin izvinio se tokom brifinga na televiziji prošle sedmice jer nije rekao predsjedniku Bidenu i višem osoblju o svojoj nedavnoj dijagnozi raka prostate.

Američki ministar obrane Lloyd Austin (Reuters)
Austin je penzionisani general s četiri zvjezdice koji je vodio snage u Iraku (Reuters)

Američki ministar odbrane Lloyd Austin svjedočit će pred Kongresom 29. februara u vezi s tim što nije otkrio svoju dijagnozu raka i naknadnu hospitalizaciju, uključujući i predsjednika Joea Bidena, rekao je glasnogovornik Kongresa, prenosi Hina.

“Ministarstvo odbrane potvrdilo je Komisiji za oružane snage Zastupničkog doma da će ministar Austin svjedočiti pred Komisijom 29. februara u vezi s tim što ih nije obavijestio o svojoj hospitalizaciji”, rekla je glasnogovornica Komisije za oružane snage Justine Tripathi.

Austin se izvinio tokom brifinga na televiziji prošle sedmice jer nije rekao Bidenu i višem osoblju o svojoj nedavnoj dijagnozi raka prostate, dodajući da je strah za zdravlje bio udarac koji ga je potresao.

Biden iskazao povjerenje Austinu

Austin (70) se, također, izvinio zbog načina na koji je postupio s kasnijom hospitalizacijom, što je danima držano u tajnosti od javnosti, višeg osoblja i samog predsjednika Bidena.

Incident je izazvao političku pobunu. Neki istaknuti republikanci, uključujući bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, pozvali su na uklanjanje Austina s posla.

Austin je penzionisani general s četiri zvjezdice koji je vodio snage u Iraku i koji je prvi Afroamerikanac na mjestu ministra odbrane.

Biden je rekao da ima povjerenja u Austina, uprkos onome za što se predsjednik složio da je pogrešna procjena.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada