Ukrajina produžila mobilizaciju i vanredno stanje

Suspendirano je i održavanje redovnih parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski podnio je u ponedjeljak parlamentu prijedlog za produženje vanrednog stanja i opšte mobilizacije dok se ruska invazija približava drugoj godišnjici (Reuters)

Ukrajinski parlament u utorak je donio odluku o produženju vanrednog stanja i mobilizacije, a koji su uvedeni nakon ruske invazije, za dodatnih 90 dana ili do sredine maja.

Prema riječima više članova parlamenta, dvotrećinska većina glasala je za oba prijedloga zakona koje je predstavio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, javlja dpa, a prenosi Hina.

Suspendirano je i održavanje redovnih parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

Prednost vojsci i vojnoj vladi

Ukrajina se već gotovo dvije godine brani od ruske invazije, a vanredno stanje daje prednost vojsci i vojnoj vladi.

Muškarci u dobi od 18 do 60 godina koji ispunjavaju uvjete za vojnu službu smiju napustiti zemlju samo u vanrednim slučajevima.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski podnio je u ponedjeljak parlamentu prijedlog za produženje vanrednog stanja i opšte mobilizacije dok se ruska invazija približava drugoj godišnjici.

Prijedlog Zelenskog uključivao je produženje dviju mjera za još 90 dana od 14. februara, u skladu sa odredbama ustava Ukrajine, što je danas i zvanično potvrđeno.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada