Truss osniva novi politički pokret uoči izbora

Bivša premijerka Liz Truss najavila je pokret ‘Popular Conservatism’, pozivajući Konzervativnu stranku da se pomakne na političku desnicu.

Bivša britanska premijerka Liz Truss govori na službenom događaju pokretanja pokreta 'Popular Conservatism' u Londonu (Toby Melville/Reuters)

Bivša britanska premijerka Liz Truss najavila je novi pokret koji ima za cilj gurnuti vladajuću Konzervativnu stranku više prema desnom dijelu političkog spektra.

Truss, britanska čelnica s najkraćim stažem, koja je bila na dužnosti samo 49 dana, najavila je u utorak osnivanje pokreta “Popular Conservatism” zajedno s bivšim poslovnim sekretarom Jacobom Rees-Moggom.

Rekla je da je vrijeme da se poslušaju glasači i vrate tradicionalnim konzervativnim vrijednostima o pitanjima kao što su imigracija, klimatske promjene i državna regulativa.

“Temeljni problem je da se godinama konzervativci nisu sukobili s lijevim ekstremistima”, rekla je Truss na osnivanju pokreta.

“A problem je kada ne znamo za što se zalažemo, kada nismo spremni zauzeti se za konzervativne vrijednosti, ko onda jeste?” pitala je.

Truss je okrivila svoje kolege u stranci da pokušavaju biti “popularni na londonskim večerama” umjesto da brane konzervativne ideale i osporavaju “wokeism” i klimatske narative.

Rees-Mogg je napao zakone o ljudskim pravima i obrušio se na “međunarodnu elitu”, dodajući da je “doba čovjeka iz Davosa prošlo”.

Zamjenik predsjednika torijevske stranke Lee Anderson, koji je također prisustvovao, ustvrdio je da Britancima nije stalo do postizanja ciljeva nulte stope ugljika.

Slaba popularnost u javnosti

Kratki mandat Truss na mjestu premijerke bio je obilježen štetnim mini-budžetom koji je potopio funtu i utjecao na finansijska tržišta.

Otkako je napustila dužnost, Truss je apelirala na vladu da smanji poreze, zanemari obaveze neto nule i poveća dob za odlazak u penziju sa sadašnje dobi od 66 godina.

Međutim, ona je i dalje vrlo nepopularna političarka u britanskoj javnosti, koja se suočava s krizom troškova života za koju ekonomisti kažu da je djelomično odgovoran njezin budžet.

Premijer Rishi Sunak govori tokom konferencije za novinare u Downing Streetu u Londonu 18. januara 2024. (Stefan Rousseau/Reuters)

Konzervativna stranka, koja je na vlasti već gotovo 14 godina, trenutno zaostaje za opozicionom Laburističkom strankom u anketama uoči izbora krajem ove godine.

Stvaranje nove konzervativne grupe u stranci koja je već podijeljena oko imigracije i Brexita još je jedna prepreka za premijera Rishija Sunaka i njegove pokušaje da okupi svoju stranku prije izbora.

Prošlog mjeseca, zastupnik Trussinih saveznika Simon Clark pozvao je Sunaka da odstupi prije izbora. Međutim, novi pokret rekao je da ne poziva na zamjenu Sunaka s mjesta vođe torijevaca.

Lider Narodnog konzervativizma, Mark Littlewood, rekao je da grupa nije formirana kako bi utjecala na vodstvo stranke i želi da je Sunak vodi na izborima.

Izvor: Al Jazeera i agencije