Trump nema imunitet u slučaju miješanja u izbore

Tročlano sudsko vijeće Žalbenog suda za okrug Kolumbije odbilo je Trumpove argumente da ga se ne može goniti jer se optužbe odnose na njegove službene dužnosti predsjednika. 

SAD neće preživjeti ako Biden ponovo postane predsjednik, rekao je Trump (Reuters)

Američki savezni žalbeni sud odlučio je u utorak da bivši predsjednik Donald Trump nema imunitet od optužbi da je želio poništiti svoj izborni poraz 2020, približivši ga korak bliže do nezapamćenog krivičnog suđenja, prenosi Hina.

Tročlano sudsko vijeće Žalbenog suda za okrug Kolumbije odbilo je Trumpove argumente da ga se ne može goniti jer se optužbe odnose na njegove službene dužnosti predsjednika.

“Radi ovog krivičnog slučaja, bivši predsjednik Trump postao je građanin Trump, sa svim argumentima odbrane bilo kojeg drugog krivičnog optuženika”, navodi se u jednoglasnoj odluci sudskog vijeća.

“Ali bilo kakav izvršni imunitet koji ga je mogao štititi dok je bio predsjednik više ga ne štiti od progona.”

Presuda, na koju će se Trump gotovo sigurno žaliti, odbila je njegov pokušaj da izbjegne suđenje pod optužbom da je potkopavao američku demokratiju i prijenos vlasti, u trenutku kada on konsolidira svoju poziciju u borbi za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke.

Slučaj će biti pauziran do barem 12. februara kako bi se Trump mogao žaliti Vrhovnom sudu SAD-a.

Trumpovi advokati tvrdili su da bivši predsjednici imaju pravo na široku zakonsku zaštitu i da ne mogu biti krivično gonjeni za službene poteze osim ako prvo nisu bili opozvani s dužnosti u Kongresu.

Trump negira navode

Trump je bio dva puta opozvan s dužnosti u Zastupničkom domu, ali su republikanci u Senatu svaki put imali dovoljno glasova da ga oslobode optužbi.

Trump uporno tvrdi da ima pravo na imunitet, pa je tako 18. januara na društvenim medijima objavio: “Svi predsjednici moraju imati potpun predsjednički imunitet ili će autoritet i odlučnost predsjednika Sjedinjenih Američkih Država biti poništeni i zauvijek nestati.”

Riječ je o jednom od četiri krivična postupka protiv Trumpa i jednom od dva koji se odnose na izbore 2020.

Optužba tvrdi da je Trump lažnim tvrdnjama da su birači bili prevareni pokušao izvršiti pritisak na zastupnike, dužnosnike ministarstva pravosuđa i tadašnjeg potpredsjednika Mikea Pencea kako bi spriječio potvrdu izbornih rezultata.

Trump se izjasnio da se ne osjeća krivim i optužuje tužitelje da su politički motivirani ne bi li nanijeli štetu njegovoj predizbornoj kampanji.

Argument na osnovi imuniteta već je odbila američka okružna sutkinja Tanya Chutkan u decembru na što se Trump žalio.

Čak i ako sudovi ne prihvate Trumpov argument, žalba će vjerovatno postići njegov cilj da odgodi suđenje predviđeno za 4. marta, možda sve do razdoblja nakon izbora u novembru. Ako Trump pobijedi na izborima, mogao bi se pokušati pomilovati ili naložiti ministarstvu pravosuđa da zatvori slučaj.

Izvor: Agencije