The Intercept: Kako je Izrael ignorirao naredbu Međunarodnog suda?

Izraelski zločini nad Palestincima u Gazi, na Zapadnoj obali i u zatvorima nastavili su se u sedmici nakon donošenja odluke suda.

Oko 19.000 djece ostalo je bez roditelja, a glad je prisilila Palestince da jedu travu i piju zagađenu vodu (Al Jazeera)

Američki portal The Intercept objavio je izvještaj u kojem se skreće pažnja na to da Izrael ignorira naredbu Međunarodnog suda pravde da spriječi i kazni djela genocida.

U izvještaju, koji je napisao Prem Thakker, stoji da su se izraelski zločini nad Palestincima u Gazi, na Zapadnoj obali i u zatvorima nastavili u sedmici nakon donošenja odluke suda.

Thakker je pojasnio da su izraelske snage u Gazi u navedenom razdoblju ubile više od 874 i ranile najmanje 1.490 Palestinaca, a da ne spominjemo druge izraelske akte nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali i u Jerusalemu.

Užas se nastavlja

The Intercept navodi da se užas nastavlja, podsjećajući da je pronađena masovna grobnica s 30 tijela, s lisicama na rukama i povezima na očima, u jednoj školi na sjeveru Gaze.

Izvještaj citira šestogodišnju djevojčicu iz Gaze koja je gledala kako izraelske snage pucaju i ubijaju njenu porodicu u istom automobilu u kojem je bila. Govori i o izraelskom vojniku koji se snima u gradu Khan Younisu, dok ponavlja Netanyahuov govor o biblijskoj priči o Amaleku, gdje ”Bog naređuje ubijanje” cijele zajednice. Takvi komentari su pomogli južnoafričkim advokatima da pokažu izraelsku genocidnu namjeru.

U izvještaju se spominje slučaj kada je mladi Palestinac bio vezan lisicama, prisiljen da nosi vojnu uniformu i korišten kao živi štit tokom napada na izbjeglički kamp u okupiranom Jerusalemu, te kako su izraelski vojnici upali u bolnicu na Zapadnoj obali i ubili tri bolesna Palestinca, pucajući im ”u glavu iz neposredne blizine”.

Autor se osvrnuo i na svjedočenja Palestinaca koji su pušteni na slobodu iz zatvora, o ponižavanju koje su doživjeli, dok su na njihovim tijelima bili vidljivi znakovi mučenja. Jedan od videoisječaka pokazuje kako izraelski vojnik tjera kidnapovane Palestince da hvale njegovu porodicu i govore da će biti njihovi robovi.

Izvještaj je skrenuo pažnju i na ono što je opisano kao veća nevolja s kojom se suočava cijelo stanovništvo; 19.000 djece ostalo je bez roditelja, a glad je prisilila Palestince da jedu travu i piju zagađenu vodu.

Američka podrška Izraelu ohrabruje nastavak zločina

Izvještaj je citirao izjave američkih zvaničnika koji podržavaju Izrael u daljem činjenju istih zločina, uprkos naredbi da ih prestane provoditi. Spomenuo je i to da je glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao kako ministarstvo vjeruje da su optužbe za genocid neutemeljene. ”I dalje podržavamo pravo Izraela da poduzme mjere kako bi se osiguralo da se teroristički napadi ne ponove, ali želimo da to učine na način koji je u potpunosti u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom”, rekao je.

Autor dodaje da je Miller, kada je upitan o tome zašto Izrael prima pomoć iako dužnosnici Izraelske vlade pozivaju na etničko čišćenje Palestinaca, odgovorio da je državni sekretar Anthony Blinken jasno dao do znanja, u svojoj nedavnoj posjeti Izraelu, kako vjeruje da je važno da Izraelska vlada javno progovori protiv tih stvari i tih komentara, te da ponovi kako prisiljavanje Palestinaca da napuste Gazu nije politika Izraelske vlade.

Thakker je na kraju svog izvještaja citirao riječi izraelskog ministra finansija Bezalela Smotricha koji smatra da je dopuštanje dopremanja humanitarne pomoći u Gazu u suprotnosti s ciljevima izraelske kampanje. Ministri Benny Gantz i Gadi Eisenkot su, također, pozvali da se ograniči humanitarna pomoć. U međuvremenu, Izraelci se okupljaju na prijelazima za pomoć u pokušaju da spriječe kamione s humanitarnom pomoći da uđu u Gazu, gdje su stotine hiljada ljudi izložene opasnosti od gladi i pothranjenosti svakoga dana od kako je donesena presuda Međunarodnog suda pravde.

Izvor: Al Jazeera