Rusija i Kina kritikuju SAD zbog udara na Bliskom istoku

Peking i Moskva optužuju Washington da povećava rizik od eskalacije u korist Bidenovih izbornih ciljeva.

Rusija i Kina iskoristile su sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi osudile SAD za njegove napade na ciljeve povezane s Iranom u Iraku i Siriji (Reuters)

Rusija i Kina oštro su kritizirale Sjedinjene Američke Države zbog nedavnih zračnih napada na mete u Iraku i Siriji.

Dvije države optužile su Washington za podizanje rizika od regionalne eskalacije na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a kasno u ponedjeljak. Moskva je također ustvrdila da je odluka SAD-a o pokretanju napada povezana s nadolazećim predsjedničkim izborima u novembru.

Rusija, čija je invazija na Ukrajinu bila tema žučne rasprave u Vijeću sigurnosti UN-a u posljednje dvije godine, zatražila je sastanak Vijeća nakon što je SAD pokrenuo desetke napada na ciljeve iranskih saveznika u Iraku i Siriji. Napadi su uslijedili nakon napada dronom na američku bazu u Jordanu u kojem su poginula tri vojnika.

Moskovski ambasador pri UN-u Vasili Nebenzja istakao je da su napadi pokušaj SAD-a da “pokaže svoje mišiće”. To su također bili potaknuti, tvrdio je ruski predstavnik u Vijeću sigurnosti UN-a, željom da se utječe na domaću političku scenu i pomogne “katastrofalni” imidž administracije predsjednika Joea Bidena.

Napadi, u kojima je ubijeno nekoliko desetaka ljudi, uključujući civile, pokazuju potpuno nepoštivanje međunarodnog prava od strane Washingtona, dodao je Nebenzja. Također je optužio SAD da nastoji uvući bliskoistočne sile, uključujući Iran, u regionalni sukob.

Saveznik Sirija pridružio se Rusiji u ukazivanju na domaću američku politiku kao motiv za napade. Izaslanik Koussay Aldahhak rekao je da Damask odbacuje da se države koriste kao “platforma za izborne kampanje u SAD-u i za iskazivanje grube sile koja potkopava načela kolektivne sigurnosti”.

Kina je također osudila napade, a njen ambasador Zhang Jun ponovio je zabrinutost zbog eskalacije napetosti.

“SAD tvrdi da ne želi stvoriti sukobe na Bliskom istoku ili bilo gdje drugdje, ali u stvarnosti čini upravo suprotno”, rekao je. “Vojne akcije SAD-a nedvojbeno potiču nova previranja u ovoj regiji i dodatno jačaju napetosti.”

Odvlačenje pažnje

Saeid Iravani, ambasador Irana, rekao je da su američki napadi prekršili međunarodno pravo i pokazali “očajnički pokušaj” da se pažnja skrene sa temeljnog uzroka trenutnih regionalnih previranja – izraelskog rata protiv Gaze koji podržava SAD i u kojem je ubijeno više od 27.000 Palestinaca.

“Tvrdnje da su napadnute iranske baze u Iraku i Siriji odbacuju se kao neutemeljene i smatraju se pokušajima da se pažnja skrene s američkih agresivnih akcija”, rekao je.

“Svima je očito da su osnovni uzroci u regiji okupacija, agresija i nastavak genocida i užasnih zločina koje je počinio izraelski režim, uz punu podršku SAD-a, protiv nedužnih Palestinaca u Pojasu Gaze i Zapadnoj obali.”

Washington je saopćio kako su njegovi napadi u Iraku i Siriji pogodili ciljeve povezane s iranskom Islamskom revolucionarnom gardom, koja je provela desetljeća podržavajući “osovinu otpora” istomišljeničkih političkih i naoružanih grupa protiv američkog utjecaja u regiji.

Teheran ističe da njegove snage u Iraku, Siriji, Libanu i Jemenu djeluju nezavisno i da nisu igrale nikakvu ulogu u napadu na američku bazu u sjevernom Jordanu.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija također vrše raketne napade na Jemen, gdje je pokret Husi koji je povezan s Iranom ometao globalne pomorske rute s navedenim ciljem zaustavljanja izraelskog rata protiv Gaze.

Izvor: Al Jazeera i agencije