Napad na zgradu suda u Istanbulu, policija ubila napadače

Muškarac i žena identificirani kao EY i PB bili su članovi ‘terorističke’ grupe Revolucionarne narodnooslobodilačke stranke / Fronta, rečeno je.

Snimci s mjesta događaja nakon incidenta pokazali su veliku prisutnost policije na ulazu u zgradu suda (EPA)

Turska policija ubila je dvije osobe koje su izvele napad na zgradu suda u Istanbulu, što su vlasti označile kao teroristički čin.

U incidentu koji se dogodio u utorak ujutro povrijeđeno je šest osoba, uključujući tri policajca, rekli su dužnosnici.

Napad koji je navodno izvela radikalna ljevičarska grupa najnoviji je koji je pogodio Tursku dok rat u Gazi širi napetost po Bliskom Istoku.

Turski ministar unutrašnjih poslova Ali Yerlikaya rekao je na platformi X da su napadači ubijeni u pucnjavi nakon što su otvorili vatru na kontrolnu tačku u blizini suda Caglayan u Istanbulu.

Napadači, muškarac i žena identificirani samo kao EY i PB, bili su članovi “terorističke” grupe Revolucionarne narodnooslobodilačke stranke / Fronta (DHKP-C), rekao je.

DHKP-C je ljevičarska oružana grupa koja je vodila kampanju protiv turske države od 1980-ih.

Snimci s mjesta događaja nakon incidenta pokazali su veliku prisutnost policije na ulazu u zgradu suda, dok su svi pristupi zgradi bili zatvoreni.

Ministar pravosuđa Yilmaz Tunc rekao je da su tužioci pokrenuli istragu o napadu.

Nekoliko oružanih napada

Napad je uslijedio nakon nekoliko drugih oružanih napada u Turskoj, dok nemiri rastu usred rata u Gazi.

Maskirani naoružani napadači ISIL-a upali su prošlog mjeseca u crkvu u Istanbulu tokom nedjeljne mise i ubili jednu osobu.

Vlasti su od tada uhapsile nekoliko osoba za koje se sumnja da su povezane s grupom ili napadom.

Oružana grupa Kurdistanske radničke stranke (PKK) koja, također, decenijama vodi krvavu kampanju protiv Turske vlade, u oktobru je izvela samoubilački napad na zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova u glavnom gradu Ankari.

Turske vlasti reagirale su bombardiranjem kurdskih položaja u sjevernom Iraku i od tada su uhapsile stotine ljudi koji su navodno bili povezani sa kurdskim grupama.

Izvor: Al Jazeera