Izraelski vojni radio: Uništavanje Hamasove raketne sposobnosti može potrajati dvije godine

Mnogi lanseri raketa zakopani su pod zemljom, što izraelskim snagama otežava njihov pronalazak.

Prema procjenama, Hamas još ima oko hiljadu raketa (Reuters)

Izraelski vojni radio je saopćio da su izraelske snage još daleko od ostvarenja cilja eliminacije raketnih sposobnosti Hamasa te da je za to potrebno, prema procjenama, između jedne i dvije godine.

U saopćenju stoji da su mnogi lanseri raketa zakopani pod zemljom, što otežava izraelskim snagama njihov pronalazak.

Prema procjenama, Hamas ima još oko hiljadu raketa, od kojih je većina na lanserima pod zemljom.

Vojni radio je prenio da je serija raketa ispaljenih na Tel Aviv prošle sedmice ispaljena s lansera u Khan Younisu, koji su bili samo 20-30 metara udaljeni od snaga izraelske vojske.

Radio je izvijestio da jedinica povezana s pokretom Islamski džihad još djeluje u naselju Zaytoun u gradu Gaza, posjeduje zalihe raketa i odgovorna je za veliki dio raketnih operacija na tom području tokom proteklih sedmica.

Obnovljena sposobnost kretanja Hamasa

Prije sedmicu Brigade Al-Qassam – vojno krilo pokreta Hamas – lansirale su seriju raketa prema Tel Avivu i drugim gradovima, uprkos činjenici da je prošlo gotovo četiri mjeseca od početka izraelskog rata u Pojasu Gaze.

U vezi s ovim, list Haaretz citira izraelske vojne, medijske i političke izvore koji kažu da su se posljednjih dana povećali izvještaji o borbama u gradu Gazi i sjevernim područjima Pojasa, što ukazuje da su Hamas i ostale palestinske frakcije obnovile njihovu sposobnost kretanja u tim područjima.

List dodaje da Hamas pokušava pojačavati borbe na ovim područjima, nad kojima je pooštrena izraelska kontrola kako bi pokret mogao pokazati svoje organizacijske i operativne sposobnosti i istovremeno smanjiti izraelski vojni pritisak na južni dio Pojasa Gaze.

Izraelske okupatorske snage nastavljaju rat u Pojasu 123. dan, dok se suočavaju sa žestokim otporom palestinskih frakcija na nekoliko frontova u Khan Younisu na jugu Pojasa Gaze, kao i u centralnim i sjevernim dijelovima.

Izvor: Al Jazeera