Izraelski mediji: Ben-Gvir šteti izraelsko-američkim odnosima

Što se tiče mogućeg dogovora o razmjeni zarobljenika sa Hamasom, politički analitičar Raviv Drucker rekao je za Channel 13 da se on (dogovor) zasniva na dvije krajnje kontradiktorne faze.

Ben Gvir je, u intervjuu za Wall Street Journal, rekao da Biden, 'umjesto da nam pruži punu podršku, pruža humanitarnu pomoć i gorivo Gazi, a to ide Hamasu' (Reuters)

Komentatori i analitičari u izraelskim medijima fokusirali su se na izjave ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira u kojima je on napao američkog predsjednika Joea Bidena i njihov utjecaj na odnose između izraelske vlade i američke administracije, a osvrnuli su se i na očekivani dogovor s Islamskim otporom pokreta Hamas i pokušaje da ga se osujeti.

Ben Gvir je, u intervjuu za Wall Street Journal, rekao da Biden, “umjesto da nam pruži punu podršku, pruža humanitarnu pomoć i gorivo Gazi, a to ide Hamasu”, te smatra da bi američko ponašanje bilo potpuno drugačije da bivši predsjednik Donald Trump trenutno predsjedava Sjedinjenim Državama.

Oded Ben-Ami, voditelj političkog programa na Channelu 12, rekao je da ministar Ben-Gvir usložnjava odnose Izraela sa američkom administracijom, dok Dana Weiss, politička analitičarka na kanalu, vjeruje da će te izjave natjerati američku administraciju da se zapita: Kako su, uopće, moguće takve izjave u svjetlu naše ogromne podrške Izraelu bez presedana?

Weiss je nastavila: “Ne mislim da bi bilo koji drugi lider (osim Bidena) otišao tako daleko pružajući podršku Izraelu, a znajući da time nanosi štetu svojoj izbornoj bazi (…). U američkoj administraciji kažu kako im mi pružamo podršku, a ovako nam on (Ben-Gvir) uzvraća. Te izjave, prouzrokovale su nam veliku štetu.”

Sa svoje strane, Yisrael Ziv – bivši komandant Operativnog odjela u vojsci – rekao je: “Ne daj Bože, da Amerikanci i Biden nisu bili ovdje, kakva bi nesreća zadesila državu Izrael? S druge strane, da nema Ben-Gvira, sve bi bilo bolje.”

U istom kontekstu, spoljnopolitički analitičar Gil Tamari rekao je za Channel 13 da je Ben-Gvir bio u pravu u jednoj stvari, a to je da je trenutno predsjednik SAD-a Trump, premijer Benjamin Netanyahu bi dobio telefonski poziv od njega, kojom prilikom bi mu Trump rekao: “Ili razriješi Ben-Gvira, ili će američka podrška izostati.”

Neograničena podrška

Tamari je ukazao na podršku koju je Biden pružao Izraelu od početka okupacione agresije na Pojas Gaze 7. oktobra prošle godine, uključujući slanje 100 aviona napunjenih municijom bez odobrenja Kongresa, te podršku od ukupno dvije milijarde dolara, uz razgovor o još jednom paketu podrške vrijednom 14 milijardi dolara.

Što se tiče mogućeg dogovora o razmjeni zarobljenika sa Hamasom, politički analitičar Raviv Drucker rekao je za Channel 13 da se on (dogovor) zasniva na dvije krajnje kontradiktorne faze. Prva će trajati mjesec i po dana, tokom koje će Izrael dobiti mnogo, a neće dati mnogo, što je ono što Netanyahu može politički proći i s tim živjeti.

Što se tiče druge faze, prema Druckeru, Hamas će, u zamjenu za oslobađanje vojnika, zahtijevati oslobađanje najtežih zatvorenika, uključujući vođu pokreta Fatah Marwana Barghoutija i “arhitekata terorističkih operacija u drugoj intifadi i sabotera elite”, kako ih je opisao, dodajući da su to “do ludila uzbudljive brojke”.

Dodao je da će Hamas u ovoj fazi zahtijevati i povlačenje izraelskih snaga i prekid borbi, kazavši: “Čak i ako ne dođe do konačnog prekida borbi, ovaj proces bi trebao trajati tri mjeseca, a to znači da četiri i pol mjeseca neće biti borbi, nakon čega je vrlo teško ponovo otpočeti rat”.

U tom kontekstu, Natalie Shem Tov, voditeljica političkog programa na Channelu 13, citirala je jednu od zatočenica oslobođenih iz Pojasa Gaze, koja je rekla da je tokom posljednjih dana svoga zatočeništva, na izraelskom radiju slušala političare kako objašnjavaju zašto ne treba raditi na oslobađanju zarobljenika.

Izraelska voditeljica je dodala: “Želim poručiti našim političarima: Možete pričati mnogo, ali imajte na umu da naši zarobljenici, koji pate iz minute u minutu u tunelima Hamasa, čuju vaše riječi.”

Izvor: Al Jazeera