Dolazak rata do Rafaha znači ‘katastrofu’, Egipat zauzima dvosmislen stav

Sve se više govori o izraelsko-egipatskoj koordinaciji u vezi s Rafahom i koridorom Philadelphia, s tim da Egipat nije iznio jasan stav.

Preusmjeravanje priče na Rafah govori o tome da izraelska vlada osjeća da javnost nije zadovoljna vlastima, kao ni rezultatima vojne operacije (Reuters)

Prema riječima stručnjaka i analitičara, sve češće izraelsko spominjanje da će vojne operacija doći i do grada Rafaha, na jugu Pojasa Gaze, znače da bi mogla nastati katastrofa za raseljene osobe u toj oblasti. Ističu da je egipatski i općenito arapski stav o ovoj krizi indiferentan.

General major Fayez al-Duwairi rekao je da se sve više govori o izraelsko-egipatskoj koordinaciji u vezi s Rafahom i koridorom Philadelphia, s tim da Egipat nije iznio jasan stav o takvim pričama.

Al-Duwairi je, tokom gostovanja u programu ”Gaza: Šta dalje?”, rekao da dolazak rata u Rafah znači stvarnu katastrofu, ”jer više od milion raseljenih osoba neće imati gdje otići, pogotovo jer Egipat naglašava kako se protivi tome da se stanovnici Gaze rasele na njegove teritorije.”

Al-Duwairi je govorio o izazovima da se okonča bitka u Khan Younisu, pa da se može reći kako će se raseljeni vratiti na to područje. Ističe da se izjave izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta da će se stanje u ovom gradu riješiti u roku od sedmicu kose sa realnošću na terenu.

Objasnio je da se u Khan Younisu nalaze najjače jedinice Brigada Al-Qassam, vojnog krila Islamskog pokreta otpora (Hamas), i najžešće brigade drugih frakcija. Odbacio je mogućnost da će Izrael uspostaviti kontrolu nad tim područjem u roku od sedmicu.

Promoviranje lažne pobjede

Isto mišljenje dijeli i Ehab Jabareen, stručnjak za izraelska pitanja, koji je rekao da Gallantove izjave o skorom okončanju bitke kod Khan Yunisa dolaze u sklopu pokušaja da se izraelskoj domaćoj javnosti proda priča o nestvarnoj pobjedi, na koju se čeka svakog jutra već četiri mjeseca.

U tom kontekstu, Dalia Fahmy, profesorica političkih nauka na Univerzitetu Long Island, rekla je da preusmjeravanje priče na Rafah govori o tome da izraelska vlada osjeća da javnost nije zadovoljna vlastima, kao ni rezultatima vojne operacije.

Međutim, ovo preusmjeravanje pažnje na Rafah, smatra Dalia, znači da se smanjuju strateške mogućnosti izraelske vlade te nameće pitanja o obliku pobjede koju Izrael želi postići i o mjestu na koje raseljene osobe mogu otići.

Ehab Jabareen smatra da ova neodređenost upućuje na to da Izraelu nedostaje plan, te je naglasio da ratni kabinet nastavlja tragati za pobjedom koja će spasiti premijera Benjamina Netanyahua i njegove vojne komandante.

Osim toga, Izrael pokušava ostvariti sve što nije uspio postići čak ni onda dok je okupirao Pojas Gaze, pogotovo kada su u pitanju tuneli, kaže Ehab. Smatra da Izrael planira okupirati Rafah i Philadelphiju i pripojiti ih sigurnoj zoni koju želi uspostaviti.

Nejasan egipatski stav

Međutim, Dalia smatra da ulazak Izraela u Rafah u velikoj mjeri zavisi od egipatskog stava.

“To je stav koji se čini veoma komplikovanim, jer Kairo ne postupa čisto u ovom sukobu”, rekla je.

“Egipat je dobio garancije od američkog predsjednika Joea Bidena da neće učestvovati u raseljavanju stanovništva, a istovremeno prima mito da omogući prelazak pomoći (7.000 dolara po kamionu), iako ono što uđe ne predstavlja ni 10 posto potreba. Također, dobija 7,5 hiljada dolara od svakog pojedinca koji želi da napusti Pojas Gaze”, dodala je.

Dalia smatra da je odnos Egipta s Izraelom i Amerikom dvosmislen, te da egipatsko vodstvo mora prenijeti drugim stranama da se javnost protivi raseljavanju.

Što se tiče Al-Duwairija, on je rekao da je egipatski i arapski stav općenito “indiferentan, osim ako ne postoji zavjera iza toga”.

“Da je postojao jasan arapski stav, ne bi se dogodilo ono što se sad dešava”, dodao je.

Al-Duwairi je istakao da je govor egipatskog predsjednika Abdela Fataha al-Sisija o preprekama na palestinskoj, a ne na egipatskoj strani kopnenog prijelaza Rafah “u suprotnosti s idejom egipatskog suvereniteta”, rekao je.

“Prelaz je otvoren uprkos protivljenju Izraela 2012. (za vrijeme vladavine pokojnog predsjednika Muhameda Mursija), a članovi egipatske vlade su ušli u sami centar Gaze tokom rata.”

Sa druge strane, Ehab je zaključio da Izrael pokušava uništiti svu civilnu infrastrukturu u Pojasu Gaze, jer shvata da će to biti jedina pobjeda koja se može ostvariti u ovoj borbi.

Izvor: Al Jazeera