Zelenski traži od ukrajinskog parlamenta nastavak mobilizacije i vanrednog stanja

Produženje vanrednog stanja, ukoliko ga odobri parlament, preklapat će se sa predsjedničkim izborima u Ukrajini.

Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski posjećuje linije fronta, usred ruskog napada na Ukrajinu, u regiji Zaporožja, 4. februara 2024. godine (Ured za štampu ukrajinskog predsjednika/Reuters)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski podnio je u ponedjeljak parlamentu prijedlog za produženje vanrednog stanja i opšte mobilizacije dok se ruska invazija približava drugoj godišnjici.

Prijedlozi Zelenskog predviđaju produženje dviju mjera za još 90 dana od 14. februara, u skladu sa odredbama ustava Ukrajine, prenosi Radio Slobodna Evropa pisanje Guardiana.

Ovo će biti 10. put od 24. februara prošle godine, otkako je Kremlj započeo invaziju, da će Vrhovna Rada razmatrati dvije vojne mjere.

Bliže se izbori

Produženje vanrednog stanja, ukoliko ga odobri parlament, preklapat će se sa predsjedničkim izborima u Ukrajini.

Izbori bi trebalo da budu održani sljedećeg mjeseca, ali je ustavom zabranjeno da budu organizovani u uslovima vanrednog stanja.

Zelenski je prošlog novembra nagovijestio potencijalno odgađanje predsjedničkih izbora, rekavši da bi ih bilo “neodgovorno” održati u ratnim uvjetima. Već neko vrijeme se pretpostavlja da će Zelenski smijeniti komandanta vojske Valerija Zalužnog.

“Pitanje je ko bi trebao da vodi Ukrajinu. Pričam o zamjeni nekoliko državnih oficira, ne samo u vojsci”, izjavio je.

“Kako bismo pobijedili u ratu, svi moramo da guramo u istom smjeru. Ne smijemo biti obeshrabreni, moramo imati dobru, pozitivnu energiju, negativu moramo ostaviti kod kuće”, komentarisao je Zelenski.

Ankete pokazuju da je Valerij Zalužni, vrhovni komandant ukrajinske vojske, podjednako popularan, ako ne i više od Zelenskog, a neki stručnjaci strahuju da bi izbacivanje sa vlasti aktuelnog predsjednika demoralisalo ukrajinske trupe i poljuljalo nacionalno jedinstvo.

Izvor: Agencije