Zašto su sukobi između otpora i okupacije koncentrirani na jugozapad Gaze?

Okupacija tvrdi da se nove informacije odnose na mrežu tunela i prisustvo istaknutih vođa na tom području koji se smatraju vrijednim plijenom.

Al-Duwairi potvrđuje da postoji kompletna mreža tunela u kojima se vođe i borci mogu kretati u skladu sa zahtjevima trenutne situacije (Al Jazeera)

Nastavljaju se žestoki sukobi između palestinskih frakcija otpora i izraelskih okupacionih snaga na različitim pravcima Pojasa Gaze, jer je u enklavi aktivno deset izraelskih borbenih brigada, od kojih je polovina u gradu Khan Yunisu na jugu, dok su tri u centralnom dijelu i dvije na sjeveru.

Prema satelitskim snimcima koje je prikazala Al Jazeera, vidi se jasno da su okupacione snage buldožerima kopale i gradile zemljane nasipe u istočnim dijelovima Pojasa Gaze bez velike koncentracije vojnih vozila, slično onome što se događa u istočnom dijelu kampa Al-Maghazija u središnjem Pojasu Gaze i gradu Al-Qarara u sjeveroistočnom dijelu Khan Yunisa.

Analizirajući ono što se dešava, vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez Al-Duwairi, kaže da je ponovno pokretanje izraelskih snaga u pravcu jugozapadnih područja grada Gaze zasnovano na novim ciljevima i informacijama do kojih je došla okupacija, kako tvrdi.

Al-Duwairi je za Al Jazeeru objasnio da okupacija tvrdi da se nove informacije odnose na mrežu tunela i prisustvo istaknutih vođa koji se smatraju vrijednim plijenom, dodajući da izraelska vojska vjeruje da je komandant brigade Gaza (Brigada Al-Qassam) Izz al-Din al-Haddad prisutan na ovom području, pored mreže tunela koji mogu dovesti do mreže tunela koji se koriste u borbama.

Za ove ciljeve okupacija je – prema riječima strateškog stručnjaka – pokrenula svoje snage ka područjima Tal Al-Hawa, južnom dijelu zapadnog Al-Rimala, univerzitetskom i kompleksu za izdavanje ličnih dokumenata, pa sve dokle seže ulica Al-Nasr , pojašnjavajući da okupacija prognozira da će operacija trajati sedam do deset dana.

Pogrešna procjena sposobnosti brigada Khan Younis

Međutim, Al-Duwairi potvrđuje da postoji kompletna mreža tunela u kojima se vođe i borci mogu kretati u skladu sa zahtjevima trenutne situacije, ističući da postoji ukupno 1.300 tunela u Pojasu Gaze – prema izvještajima – čak i u područjima mekog tla kao što je slučaj sa sjevernim dijelom Beit Hanouna i Beit Lahiom, te istočnim dijelom Al-Maghazia, Al-Bureijom i Juhr Al-Dikom u centralnom Pojasu gdje je okupacija počela buldožerima da ravna i kopa tlo u nadi da će pronaći otvore za tunele.

Vojni ekspert dodaje da kada god se pojave indikacije okupacije vezane za ciljeve – od kojih su neke procurile od samog otpora, a u svrhu namamljivanja neprijatelja – to neprijateljske snage potisne prema njima, što otpor favorizuje, kako bi izbjeglo kontinuirano zračno bombardovanje od kojeg trpi ljudske gubitke, ali i kako bi okupacione snage ostale u područjima blizu granične ograde.

Naveo je, kao primjer, ono što se dogodilo prije nekoliko sedmica kada su okupacione snage namamljene u zasjede u četvrtima Al-Tuffah i Al-Daraj, na istoku Gaze, i Jabal Al-Rayes, na istoku Jabalije (sjeverni dio Pojasa Gaze), prije nego su se povukle.

Što se tiče Khan Yunisa, Al-Duwairi je potvrdio da su bitke koje još uvijek tamo traju, rezultat pogrešne procjene borbenih sposobnosti Khan Younis brigade, potpomognute elitnim snagama ostatka frakcija otpora.

Dodao je da je okupacija vjerovala da se u Khan Yunisu nalaze prvi ešalon vojnih i političkih vođa pokreta Hamas i zatočeni izraelski zarobljenici, ali uz neuspjeh glavnog napora u istočnom dijelu Khan Yunisa i dvostrukog sekundarnog opkoljavanja na njegovom zapadu, okupacija je bila prisiljena da najveći dio snaga i aktivnosti usmjeri na vojne manevre prema zapadu, dok su bitke na istoku regije postale sekundarnog karaktera.

Izvor: Al Jazeera