Washington: Namjeravamo izvesti još napada na Bliskom Istoku

Nastavit ćemo slati jasnu poruku da će SAD odgovoriti kada njegove snage budu napadnute, rekao je Jake Sullivan.

Sjedinjene Američke Države su u petak pokrenule val odmazdi na više od 85 ciljeva u Iraku i Siriji (Reuters/Ilustracija)

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da njegova zemlja namjerava izvesti još napada na Bliskom Istoku, kao odgovor na ubistvo tri američka vojnika u napadu na bazu u Jordanu. Washington tvrdi da su napad izvele frakcije lojalne Teheranu.

U izjavama za NBC Sullivan je rekao: “Namjeravamo pokrenuti još napada i poduzeti dodatne mjere kako bismo nastavili slati jasnu poruku da će Sjedinjene Američke Države odgovoriti kada naše snage budu napadnute i kada naši ljudi budu ubijeni”.

Sjedinjene Američke Države su u petak pokrenule val “odmazdi na više od 85 ciljeva u Iraku i Siriji”.

“Ono što se dogodilo u petak bio je početak našeg odgovora, a ne kraj, i bit će još koraka – nekih vidljivih, a nekih, možda, nevidljivih. Neću to opisivati kao neku otvorenu vojnu kampanju”, rekao je Sullivan.

Dodao je da je američki predsjednik Joe Biden “naredio da se odgovori na napade kojima smo izloženi, i to čvrsto i ozbiljno, što se i dešava”.

Odgovarajući na pitanje ima li ikakvu ideju o broju žrtava među pripadnicima milicija, Sullivan je rekao: “Trenutno procjenjujemo njihov broj. Uskoro ćemo obavijestiti predsjednika o rezultatima ove procjene”.

S druge strane, John Kirby, koordinator za strateške komunikacije u Američkom vijeću za nacionalnu sigurnost, rekao je da Iračka vlada mora “preduzeti mjere i pomoći nam da se suočimo s prijetnjom koju predstavljaju milicije”.

“Napadi koje su pokrenule milicije i njihov neuspjeh da ih pozovu na odgovornost predstavljaju kršenje suvereniteta Iraka više nego naše operacije”, dodao je.

Pogibija 16 ljudi

Iračka vlada je ranije saopćila da su američki napadi “doveli do pogibije 16 ljudi, među kojima ima i civila, a 25 ih je ranjeno. Napadi su, također, uzrokovali gubitke i štetu na stambenim objektima i imovini građana”.

Irački ministar vanjskih poslova Fuad Hussein rekao je da njegova zemlja nije mjesto predviđeno za slanje poruka i demonstriranje snage između sukobljenih strana.

Dodao je da je vlada odgovorna za zaštitu diplomatskih misija te da je njihovo ugrožavanje napad na suverenitet Iraka.

Također je pozvao na prekid vatre u Pojasu Gaze i odustajanje od vojnih opcija kako bi se izbjegla eskalacija u regiji.

Osim napada u Siriji i Iraku, Sjedinjene Američke Države i Britanija bombardirale su u subotu 36 meta koje pripadaju grupi Husi u Jemenu.

Pentagon je saopćio da je u napadima u subotu gađano 13 položaja u Jemenu, koje Husi koriste za napad na pomorski promet u Crvenom moru.

Grupa Husi je naglasila da će nastaviti s napadima na brodove koji idu prema Izraelu, kao odgovor na izraelsku kontinuiranu agresiju na civile u Pojasu Gaze.

Izvor: Al Jazeera i agencije