U napadu na američku bazu u Siriji ubijeni kurdski borci

Niz napada ilustrira rastuću prijetnju da izraelsko bombardiranje Gaze izazove eskalacije širom Bliskog Istoka.

Napad je uslijedio nakon američkih udara na ciljeve u Iraku i Siriji tokom vikenda (AP)

U napadu dronom na američku bazu na istoku Sirije tokom noći ubijeno je nekoliko boraca kurdskih snaga.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Velikoj Britaniji saopćio je u ponedjeljak da je sedam boraca ubijeno, a najmanje 18 povrijeđeno.

Napad je uslijedio nakon američkih udara na ciljeve u Iraku i Siriji tokom vikenda. Naoružane grupe povezane s Iranom navode da su, također, napale američke baze u Siriji te zapadnom i sjevernom Iraku, dok tinja tihi rat s Washingtonom.

“Ovaj napad je prvi odgovor iranskih milicija na američke baze nakon zračnih napada na položaje milicija na raznim područjima koje kontroliraju”, kaže SOHR u ponedjeljak.

Opservatorij dodaje da je od 19. oktobra izvedeno “108 napada” na baze združenih operativnih snaga pod vodstvom SAD-a širom Sirije. Koalicija predvođena SAD-om osnovana je 2014. za borbu protiv ISIL-a.

Američka odmazda zbog ubijenih vojnika

Sirijske demokratske snage (SDF) objavile su drugačiji broj mrtvih, rekavši da je „šest njihovih boraca ubijeno u terorističkom napadu“ jednosmjernim dronom, koji je ciljao “akademiju za obuku u naftnom polju Al-Omar”.

Niz napada ilustrira rastuću prijetnju da izraelsko bombardiranje Gaze izazove eskalacije širom Bliskog Istoka.

Tehničar britanskih snaga priprema avion Typhoon za napad na mete Husa (Reuters)

Ta je opasnost dramatično porasla krajem prošlog mjeseca kada je bespilotna letjelica udarila u američku bazu u Jordanu, ubivši tri vojnika i ranivši više od 40. Washington je za napad okrivio snage koje podržava Iran i obećao odmazdu koja je uslijedila tokom vikenda.

Američka vojska je u petak i subotu napala grupe koje podržava Teheran u Iraku i Siriji. Snage SAD-a i Velike Britanije pokrenule su u nedjelju napade na 36 ciljeva Husa u Jemenu.

Centralna komanda američke vojske (CENTCOM) rekla je da su njene snage “izvele napad u samoodbrani protiv Husa, krstarećim raketama za kopneni napad” i kasnije pogodile “četiri protivbrodske krstareće rakete koje su bile spremne za lansiranje na brodove u Crvenom moru”.

Washington tvrdi kako se nada da neće eskalirati regionalni rizik, iako je najavio nove vojne akcije.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan izjavio je u nedjelju za nacionalnu televiziju da su udari u petak “početak, a ne kraj našeg odgovora te da će biti još koraka, nekih koji su već viđeni i nekih koji nisu”.

Husi: Napadi nas neće odvratiti

Pentagon, također, navodi da ne želi rat s Iranom.

Do sada je Iran izbjegavao bilo kakvu direktnu ulogu u sukobu u Gazi i njegovom širenju, uprkos povezanosti s grupama koje su u sukobu sa SAD-om.

Husi koje podržava Iran, a koji već nekoliko mjeseci napadaju brodove u Crvenom moru, kako kažu, u znak solidarnosti s Palestincima u Gazi, rekli su u nedjelju da ih američki i britanski udari neće poraziti.

“Ovi nas napadi neće odvratiti od našeg stava podrške nepokolebljivom palestinskom narodu u Pojasu Gaze”, rekao je vojni glasnogovornik Husa Yahya Saree na društvenim mrežama.

Napadi “neće proći bez odgovora i kažnjavanja”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije