Strah od nasilja u Michiganu nakon ‘islamofobnog’ komentara u WSJ-u

Gradonačelnik je rekao da je pojačana policijska prisutnost oko vjerskih i infrastrukturnih objekata u gradu nakon članka pod naslovom ‘Dobro došli u Dearborn, američku prijestolnicu džihada’.

Policija u Dearbornu pojačat će svoju prisutnost na svim mjestima bogosluženja i glavnim infrastrukturnim tačkama (Reuters)

Gradonačelnik Dearborna u američkoj saveznoj državi Michiganu Abdullah Hammoud rekao je da je pojačana policijska prisutnost oko vjerskih i infrastrukturnih objekata u gradu nakon komentara objavljenog u Wall Street Journalu, za koji je izjavio da izražava “netrpeljivost” i “islamofobiju”, piše Reuters, prenosi Hina.

WSJ je u petak objavio članak pod naslovom “Dobro došli u Dearborn, američku prijestolnicu džihada”. Gradonačelnik i borci za ljudska prava iz Vijeća za američko-islamske odnose i Arapsko-američkog odbora za borbu protiv diskriminacije osudili su komentar u WSJ-u kao antiarapski i rasistički jer sugeriše da stanovnici grada, uključujući vjerske vođe i političare, podržavaju grupu Hamas i ekstremizam.

“Nepromišljeno. Netrpeljivo. Islamofobično”, rekao je gradonačelnik Dearborna Hammoud o članku za WSJ koji je napisao Steven Stalinsky, izvršni direktor Instituta za istraživanje medija na Bliskom Istoku.

Porast islamofobije

“Odluka s trenutnim stupanjem na snagu: policija u Dearbornu pojačat će svoju prisutnost na svim molitvenim mjestima i glavnim infrastrukturnim tačkama. Ovo je direktan rezultat kontroverznog članka WSJ koji je doveo do alarmantnog porasta netrpeljive i islamofobične retorike na internetu usmjerene na grad Dearborn”, dodao je gradonačelnik.

WSJ nije odgovorio na zahtjev za komentar. Autor spornog uratka Stalinsky rekao je da i dalje stoji iza napisanog.

Borci za ljudska prava upozoravaju da bilježe porast islamofobije, antipalestinske pristranosti i antisemitizma u SAD-u od izbijanja rata na Bliskom Istoku u oktobru.

Među incidentima usmjerenim protiv palestinskog pitanja bili su pucnjava na troje studenata palestinskog porijekla u Vermontu u novembru i izbadanje nasmrt šestogodišnjeg palestinskog Amerikanca u Illinoisu u oktobru.

Izvor: Agencije