Poljska ne isključuje napad Rusije na neku od članica NATO-a

Nova proevropska Vlada premijera Donalda Tuska obećala je kako će nastaviti modernizaciju i jačanje Vojske Poljske i ubrzane nabavke oružja.

Putin jedini zna da li će Rusija napasti neku od članica NATO alijanse, smatraju poljski ministri (Reuters)

Poljski vicepremijer i ministar odbrane Wladyslaw Kosiniak-Kamysz izjavio je za poljske medije kako uzima u obzir sve scenarije, pa i onaj najcrnji, da Rusija uđe u otvoreni vojni sukob sa Sjevernoatlantsku alijansu (NATO), napadom na neku od njenih članica, prenosi agencija Beta.

“Uzimam u obzir sve scenarije, a najozbiljnije razmatram one najgore. To nisu samo prazne riječi. Situacija u svijetu je veoma ozbiljna. Ne samo u Ukrajini, tu je također oblast Crvenog mora i Tihog okeana. Za svaki scenarij moramo biti spremni”, kazao je šef poljske odbrane u intervjuu poljskom listu Super Ekspres.

Nova proevropska Vlada premijera Donalda Tuska obećala je kako će nastaviti modernizaciju i jačanje Vojske Poljske i ubrzane nabavke oružja, ali da će provjeriti ugovore koje je prije svega sa Južnom Korejom potpisivala prethodna Vlada konzervativne stranke Pravo i Pravda.

Kritike (ne)spremnosti Zapada

Šef poljske diplomatije Radoslaw Sikorski također ne isključuje scenarij da Rusija napadne NATO, ali je izjavio za poljsko izdanje sedmičnika Newsweek da to da li će uopće i kada izbiti rat sa Rusijom zna samo jedan jedini čovjek – predsjednik Rusije Vladimir Putin.

“Ipak se nadam da neće biti baš toliko lud da napadne NATO. Ne želim ovdje da prijetim opasnostima, ali očigledno i u Njemačkoj i u Švedskoj i u nekoliko drugih država mijenja se riečnik. Govori se o spremnosti za rat što bi u nekoliko posljednjih decenija okončalo karijeru svakog političara koji bi tako nešto rekao”, kazao je Sikorski koji je kritizirao Zapad što nije primijetio da je Putin u ratu s njim već 15 godina i da se za to ruski predsjednik sistematski pripremao.

“Zapad je mislio da to ne može biti ozbiljno, da je to samo igra za birače jer Putin ne može da biti toliko lud da zaista puca. Nažalost, bilo je ozbiljno. Na Zapadu se mijenja svijest o pitanju Ukrajine. Dok je još prije 10 godina to da je Rusija sila bila neupitno, a nezavisnost Ukrajine je bila uvjetna danas evropske elite više ne sumnjaju da Ukrajinci imaju pravo na nezavisnost”, kazao je šef poljske diplomatije.

Izvor: Agencije