O'Neill: Referendum o irskom ujedinjenju nije decenijama daleko

Novoizabrana premijerka Sjeverne Irske kaže da želi biti ujedinitelj koji će okupiti ljude i poštovati vrijednosti i irskih i britanskih republikanaca kao i unionista.

Potpredsjednica Sinn Feina Michelle O'Neill imenovana je u subotu za premijerku Sjeverne Irske (Reuters)

Novoizabrana premijerka Sjeverne Irske Michelle O'Neill izjavila je da održavanje referenduma o irskom ujedinjenju nije decenijama daleko kao što to tvrdi Britanska vlada.

O'Neill iz stranke Sinn Fein rekla je za Sky News da njen izbor predstavlja historijski dan i da označava novi početak.

Kaže da je neko ko želi biti ujedinitelj i okupiti ljude te da poštuje vrijednosti i irskih i britanskih republikanaca kao i unionista, prenosi Tanjug.

Potpredsjednica stranke Sinn Fein Michelle O'Neill imenovana je u subotu za premijerku Sjeverne Irske.

Sinn Fein prvi put imenovao premijera

Odluku o njenom imenovanju donio je regionalni parlament, pošto je rivalska Demokratska unionistička partija prekinula dvogodišnji bojkot Vlade Sjeverne Irske, prenosi Reuters.

Prošle su tačno dvije godine otkako je Demokratska unionistička partija (DUP) povukla svog premijera u znak protesta zbog dodatnih provjera i birokratskih procedura za robu koja se kreće između Sjeverne Irske i ostatka Velike Britanije, što je urušilo izvršnu vlast u Belfastu i blokiralo rad institucija.

Međutim, DUP se prošle sedmice pristao vratiti u sjevernoirski parlament Stormont, nakon dogovora s vladom u vezi s pozicijom Sjeverne Irske na unutrašnjem tržištu Ujedinjenog Kraljevstva.

Prvi put je stranka Sinn Fein imenovala premijera jer je osvojila najviše mjesta na posljednjim parlamentarnim izborima održanim u maju 2022. godine.

Izvor: Agencije