Mađarski parlament nije glasao o članstvu Švedske u NATO

Mađarski premijer Viktor Orban odgađa to ‘iz lične taštine’, ocijenila je zastupnica najveće opozicione stranke, Demokratske koalicije, Agnes Vadai.

Mađarska načelno podržava švedsku kandidaturu za NATO, ali već mjesecima odugovlači s ratifikacijom (Reuters)

Mađarski parlament okupio se u ponedjeljak na vanrednoj sjednici na zahtjev opozicije kako bi na dnevni red upisao pristupanje Švedske u NATO, ali vladajuća stranka planirala je bojkotirati sjednicu.

Nakon što je Turska u januaru ratificirala pristupanje Švedske u NATO, Mađarska je posljednja zemlja članica Sjevernoatlantskog saveza koja to još nije učinila.

Mađarski premijer Viktor Orban odgađa to “iz lične taštine”, ocijenila je zastupnica najveće opozicione stranke, Demokratske koalicije, Agnes Vadai za AFP, a prenosi Hina.

“Želi biti na stranim naslovnicama i istovremeno uputiti gestu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu potkopavajući jedinstvo NATO-a i Evropske unije (EU)”, ocijenila je, dodajući da time dovodi u opasnost “nacionalnu sigurnost Mađarske.”

Nedostatak kvoruma

Mađarska, koja je jedina u EU-u sačuvala bliske veze s Kremljom, načelno podržava švedsku kandidaturu za NATO, ali već mjesecima odugovlači s ratifikacijom. Američki veleposlanik u Budimpešti i još nekoliko ambasadora iz zemalja NATO-a prisutni su na sjednici, što je vrsta pritiska na Budimpeštu da ratificira švedski zahtjev, ocjenjuje Reuters.

Veleposlanici nisu ništa komentirali pri ulasku u zgradu mađarskog parlamenta.

Sjedinjene Američke Države su već u petak pozvale na red Mađarsku.

“Premijer Orban obećao je to učiniti ‘prvom prilikom’. Sjednica u ponedjeljak je jedna takva prilika”, saopćila je u petak američka ambasada.

No Orban prvo čeka posjet švedskog kolege kojeg je pozvao u Mađarsku kako bi obnovio “povjerenje” nakon, kako tvrdi, višegodišnjeg “ocrnjivanja” mađarske vlade.

Ulf Kristersson je prihvatio poziv, ali odbija ideju “pregovora” i “zahtjeva” u pogledu kandidature za NATO.

“Ako je to Šveđanima važno, njihov premijer će nesumnjivo doći u Budimpeštu”, saopćio je Orbanov Fidesz.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto prošle je sedmice, u videu objavljenom na platformi X, ocijenio da bi Kristersson trebao posjetiti Mađarsku prije ratifikacije, kao što je posjetio i Tursku.

Mađarski parlament zasjeda ponovno redovito od 26. februara i ratifikacija bi se mogla brzo provesti jednom kada je Orban odobri, naglašava agencija France presse.

Izvor: Agencije