Iran: Nećemo oklijevati bude li trebalo uzvratiti na američki napad

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u subotu je rekao da će Sjedinjene Američke Države nastaviti s odmazdom i nije isključio ni mogućnost direktnog napada na mete u Iranu.

U subotu su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija objavili da su bombardirali desetke ciljeva u Jemenu, što je bio odgovor na napade grupe Husi koje podupire Iran (EPA)

Iran neće oklijevati bude li trebalo uzvratiti na američki napad na svoj teritorij, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik iranske diplomacije s obzirom na to da Bijela kuća nije odbacila mogućnost direktnog udara na Iran.

Sjedinjene Američke Države (SAD) u petak su izvele seriju napada na elitne iranske snage i proiranske oružane skupine u Siriji i Iraku kao odgovor na pogibiju trojice američkih vojnika u Jordanu 28. januara, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u subotu je rekao da će Sjedinjene Američke Države nastaviti s odmazdom i nije isključio ni mogućnost direktnog napada na mete u Iranu.

‘Podrška Izraelu’

“Islamska Republika neće oklijevati bude li trebalo uzvratiti”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani na sedmičnoj konferenciji za novinare.

U subotu su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija objavili da su bombardirali desetke ciljeva u Jemenu, što je bio odgovor na napade grupe Husi koje podupire Iran.

Kanani je osudio napade u Iraku, Jemenu i Siriji te ih nazvao protuzakonitima. Dodao je da su napadi izvedeni kao dio “politike potpune podrške” Izraelu. Husi tvrde da djeluju “solidarno” s Palestincima u Gazi.

Američke snage u nedjelju su objavile da su izvele zračne napade na pet projektila u Jemenu koji su bili spremni za lansiranje prema brodovima u Crvenom moru.

Kanani je u ponedjeljak kazao kako Teheran “ne želi pogoršati napetosti i krizu u regiji” te da “nikad nije podupirao napetosti i krize.”

Izvor: Agencije