Gantz pokušao smijeniti Netanyahua uz pomoć članova Likuda

Posljednjih sedmica pojavili su se pozivi za održavanje prijevremenih izbora u Izraelu, ali je Netanyahu odbacio ideju o izborima tokom rata.

Gantz (desno) u neslaganju s Netanyahuom (AFP)

Radio Izraelske vojske objavio je danas da je lider stranke Nacionalnog jedinstva i član Ratnog vijeća, Benny Gantz, pokušao smijeniti premijera Benjamina Netanyahua, pomoću članova stranke Likud, koju Netanyahu predvodi.

Kako je radio prenio, izaslanici ministra Gantza nedavno su uspostavili kontakt sa nekim ministrima i članovima Kneseta iz stranke Likud za promoviranje Netanyahuove zamjene u Knesetu.

Likudovcima je rečeno da, ako uspiju konstruktivno izvesti da se povjerenje u Netanyahua izgubi a da ne bude srušena vlada, brinut će o svojoj političkoj budućnosti u stranci Nacionalnog jedinstva.

Ideja je da se Netanyahu zamijeni drugim kandidatom iz stranke Likud.

Radio je saopćio da su bliski Gantzu, ne spominjući njihova imena, predlagali različite kandidate za mjesto premijera te da nisu tražili da se Gantz imenuje na tu funkciju.

Drugi kandidat

Osnovna ideja je da se na određeni period imenuje kandidat za kojeg se usaglase, a koji će se obavezati da se ubuduće neće kandidovati za predsjednika Likuda, prenio je radio. Također je naveo da je Gantz odlučio ne komentirati navode.

Posljednjih sedmica pojavili su se pozivi za održavanje prijevremenih izbora u Izraelu, ali je Netanyahu odbacio ideju o izborima tokom rata.

Netanyahu se suočava s neprestanim kritikama izraelskih građana i brojnih političara, čak i onih koji su povezani s Ratnim vijećem, zbog situacije sa izraelskim taocima u Pojasu Gaze i neuspjeha da se pronađe način koji garantuje da će se vratiti živi, dok je optužio svoju vladu da nije otkrila i suočila se s napadom 7. oktobra 2023.

Izvor: Agencije