Bivši američki general: Izraelski uspjeh u Gazi je veoma ograničen

Kada počnete vojnu kampanju, potrebna vam je vizija njenog završetka, smatra Frank McKenzie.

Izraelski vojnici unose ranjenog kolegu u helikopter radi evakuacije iz Pojasa Gaze (AFP)

Bivši komandant Američke centralne komande, general Frank McKenzie, opisao je dosadašnji uspjeh Izraela u postizanju njegovih ciljeva u Gazi kao “veoma ograničen”.

Prema onome što je prenio izraelski list Haaretz, McKenzie je za američku CBS mrežu rekao: “Postavili su sebi cilj da neutraliziraju rukovodstvo političkog i vojnog krila Hamasa kada su ušli u Gazu, a još ga nisu uspjeli ostvariti”.

Prema njegovom mišljenju, veliki problem je to što “morate imati teoriju o tome kako će sve izgledati kada zadatak dovedete do kraja”, naglašavajući da, “kada počnete vojnu kampanju, potrebna vam je vizija završetka, jer se s početkom vojne misije sve svodi na oduzimanje ili pojačavanje vaše borbene sposobnosti da bi stvar doveli do kraja”.

Okupacija ‘najmanje poželjna opcija’

Američki general, također, smatra da je ponovna izraelska okupacija Gaze (ostanak u njoj) najmanje poželjna opcija među svim, rekavši da će arapske zemlje morati podržati napore u oporavku Gaze nakon rata.

Važno je napomenuti da je od pokretanja operacije “Poplava Al-Aksa” i početka rata protiv Gaze 7. oktobra prošle godine broj objavljenih smrtnih slučajeva izraelske vojske premašio 560.

Okupacijska vojska je navela i da je njena operativna transportna jedinica izvela više od 1.500 operacija evakuacije ranjenih vojnika u borbama u Pojasu Gaze, dok list Yedioth Ahronoth navodi da je izraelska vojska od početka rata zaprimila hiljade zahtjeva vojnika koji traže psihološku pomoć.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada