Američki senat predstavio dogovor o 118 milijardi dolara za granicu, Ukrajinu i Izrael

Uprkos podršci čelnika demokrata zakon se suočava s neizvjesnim izgledima u Zastupničkom domu gdje republikanci imaju većinu.

Nacrtom zakona osiguralo bi se 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini te 14,1 milijarda dolara za Izrael (AFP)

Američki senat predstavio je sporazum vrijedan 118 milijardi dolara, kojim bi se povećala sigurnost granica i pružila pomoć Izraelu i Ukrajini.

Senatori Chris Murphy, James Lankford i Kyrsten Sinema objavili su prijedlog zakona kojim bi se povećala sigurnost granica uz pružanje više pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Ako se usvoji, dvostranački kompromis bio bi prvo veliko ažuriranje američkog imigracijskog sustava od 1990-ih, javio je dopisnik Al Jazeere iz Washingtona Ivica Puljić.

Američki predsjednik Joe Biden i čelnici demokrata i republikanaca u Senatu nastojali su ponovno opskrbiti Ukrajinu za rat protiv Rusije, ali su se suočavali s otporom konzervativnih republikanaca koji su insistirali na mjerama za borbu protiv ilegalne imigracije na granici s Meksikom.

Nacrtom zakona objavljenim u nedjelju osiguralo bi se 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini, čiji su napori da potisne rusku invaziju oslabljeni obustavom američkih isporuka municije.

Dogovorom bi se, također, osigurala 14,1 milijarda dolara vojne pomoći Izraelu, oko 2,44 milijarde dolara namijenjeno je za rješavanje pitanja sigurnosti u Crvenom moru gdje jemenski pobunjenici Husi izvode napade na komercijalne brodove, dok su 4,83 milijarde dolara predviđene za podršku azijskim saveznicima u jeku napetosti između Kine i Tajvana.

Prema dogovoru, predsjednik bi dobio nove ovlasti da odmah protjera migrante ako vlasti budu pretrpane zahtjevima za azil.

Očekuje se da će ilegalna imigracija biti ključno pitanje tokom predsjedničkih izbora u novembru, a republikanski kandidat Donald Trump već vodi agresivnu kampanju na tvrdnjama o “invaziji” na južnoj granici.

‘Nacrt još gori nego što smo očekivali’

Biden je u nedjelju pozvao Kongres da “brzo usvoji” sporazum kako bi ga mogao potpisati i pretvoriti u zakon.

“Postigli smo dogovor o dvostranačkom sporazumu o nacionalnoj sigurnosti, koji uključuje najteži i najpravedniji decenijski skup graničnih reformi”, rekao je Biden u izjavi.

Čelnik demokratske većine u Senatu Chuck Schumer rekao je da će nastojati zakazati glasanje o zakonu u srijedu, opisujući paket kao “monumentalan korak prema jačanju američke nacionalne sigurnosti u inozemstvu i duž naših granica”.

“Ovo je jedan od najnužnijih i najvažnijih zakona koje je Kongres predložio unazad godinama kako bi se osigurao prosperitet i sigurnost Amerike”, rekao je Schumer u izjavi.

Uprkos podršci čelnika demokrata zakon se suočava s neizvjesnim izgledima i u Senatu i u Zastupničkom domu gdje republikanci imaju većinu.

Predsjednik Zastupničkog doma republikanaca Mike Johnson rekao je u nedjelju da će dogovor u Senatu biti “mrtav čim stigne” do Zastupničkog doma koji kontroliraju republikanci.

“Ovaj nacrt je još gori nego što smo očekivali. Katastrofu na granici koju je stvorio, predsjednik neće približiti okončanju“, rekao je Johnson na platformi X.

Prijedlog zakona bi, također, mogao naići na otpor nekih demokrata zbog pružanja veće vojne pomoći Izraelu koji je pod sve većim međunarodnim pritiskom zbog humanitarne krize u Gazi.

Senator Bernie Sanders, nezavisni kandidat iz Vermonta, pozvao je na ukidanje deset milijardi dolara namijenjenih za ofanzivno oružje, a da ostanu sredstva za odbrambene sisteme.

Izvor: Al Jazeera i agencije