Zelenski na frontu usred nagađanja o sudbini generala Zalužnog

Predsjednikova posjeta borbenim linijama događa se u trenutku kada je sudbina vrhovnoga komandanta ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog neizvjesna. 

Čast mi je danas biti ovdje. Podržati ratnike i odlikovati ih jer su oni u teškoj misiji odbijanja neprijatelja i odbrane Ukrajine, rekao je Zelenski nakon posjete regiji Zaporožje (EPA)

Predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je ukrajinske vojnike na jugoistočnom frontu i podijelio im je medalje, objavio je u nedjelju njegov ured usred intenzivnih nagađanja po kojima bi popularni vrhovni komandant vojnih snaga Ukrajine Valerij Zalužni uskoro mogao biti smijenjen s te funkcije.

“Čast mi je danas biti ovdje. Podržati ratnike i odlikovati ih jer su oni u teškoj misiji odbijanja neprijatelja i odbrane Ukrajine”, rekao je Zelenski nakon posjete regiji Zaporožje, piše Reuters, prenosi Hina.

Predsjednički ured je u saopštenju objavio da je Zelenski posjetio položaje ukrajinske vojske blizu sela Robotin, koje se nalazi gotovo na samoj prvoj liniji. Jugoistočno naselje Robotin oslobođeno je krajem augusta.

(EPA)

Neizvjesna sudbina Zalužnog

Predsjednikova posjeta borbenim linijama događa se u trenutku kada je sudbina vrhovnoga komandanta ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog neizvjesna.

Dva su izvora u petak rekla da je ukrajinska vlada već obavijestila Bijelu kuću o tome da planira smijeniti Zalužnog s dosadašnje funkcije.

Valeri Zalužni (AP)

Zamisao o smjeni s dužnosti generala Zalužnog, koji se sa Zelenskim već sukobio u pogledu niza pitanja, uslijedio je nakon prošlogodišnje ukrajinske protivofanzive u kojoj nisu vraćeni veći dijelovi teritorija koje drže Rusi.

Poznat kao “željezni general” Zalužni je vrlo popularan pa bi njegova smjena s dosadašnje funkcije mogla negativno utjecati na moral ukrajinskih vojnika koji drže položaje na frontu dugom više 1000 kilometara. Tu su suočeni s brojnim ruskim vojnim snagama naoružanim velikim zalihama municije.

Izvor: Agencije