Vijeće sigurnosti UN-a sastaje se zbog američkih vojnih napada

Rusija je zatražila sastanak i optužila Sjedinjene Američke Države da zračnim napadima namjerno žele eskalirati sukob na Bliskom istoku.

Prema diplomatskim izvorima, sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zakazan je za ponedjeljak, objavile su agencije (AP)

Vijeće sigurnosti UN-a u New Yorku raspravljat će o američkim raketnim napadima na proiranske milicije u Siriji i Iraku u kojima je poginulo najmanje 45 ljudi, uključujući civile, dok raste strah od daljnje eskalacije na Bliskom istoku.

Prema diplomatskim izvorima, sastanak Vijeća sigurnosti UN-a zakazan je za ponedjeljak, objavile su agencije.

Rusija je zatražila sastanak i optužila Sjedinjene Američke Države da zračnim napadima namjerno žele eskalirati sukob na Bliskom istoku.

Američka vojska saopćila je u petak da je napala više od 85 ciljeva u Siriji i Iraku kao odgovor na smrtonosni napad proiranskih milicija koje su prošle sedmice ubile tri američka vojnika u Jordanu.

Prema izvještajima iz Sirije i Iraka, američki zračni napadi uzrokovali su i brojne civilne žrtve.

Kritike na račun SAD-a

Sirija i Irak osudili su u subotu osvetničke napade SAD-a protiv elitnih iranskih snaga i proiranskih oružanih grupa na njihovim teritorijima, u kojima je poginulo najmanje 45 ljudi, uključujući civile, javlja agencija AFP.

Vlasti u Bagdadu osudile su “povredu iračkog suvereniteta” i pozvale američkog otpravnika poslova kojem su uručile “protestno pismo”.

Kako su navele, prisutnost međunarodne antiterorističke koalicije predvođene Washingtonom na njihovom tlu “postala je prijetnja sigurnosti” zemlje.

U Damasku je sirijska vojska ocijenila da se “okupacija određenih dijelova sirijskog teritorija, koje su izvršile američke snage, više ne može nastaviti”.

Od početka napada Izraela na Gazu u oktobru, proiranske grupe izvode gotovo svakodnevne napade na američke vojne baze u Iraku i Siriji, u znak podrške palestinskom narodu. SAD je odgovorio zračnim napadima u obje zemlje.

Izvor: Agencije