Humanitarna pitanja u Gazi prioritet za Blinkena tokom posjete Bliskom istoku

State Department je saopćio da će Blinken nastaviti diplomatske napore za postizanje sporazuma za oslobađanje svih talaca i povećanje dopremanja humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Američki državni sekretar Antony Blinken (EPA)

Humanitarna pitanja u Gazi će biti glavni prioritet američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena tokom njegove posjete regiji, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u nedjelju.

Blinken je na putu prema Bliskom istoku, a posjetit će Izrael, Egipat, Katar, Saudijsku Arabiju i Zapadnu obalu tokom naredne sedmice.

Njegov glavni prioritet na ovom putovanju je dovesti humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi koji se nalaze u veoma teškoj situaciji nakon višemjesečnog vojnog odgovora Tel Aviva na smrtonosne napade Hamasa na jugu Izraela 7. oktobra.

“Potrebe palestinskog naroda su nešto što će biti od najveće važnosti”, rekao je Sullivan za američku televiziju CBS.

Humanitarno primirije i oslobađanje talaca

Sjedinjene Američke Države vjeruju da je ključno postići sporazum kojim bi se oslobodilo preostale taoce koje je Hamas oteo tokom svog napada, uključujući američke državljane, i kojim bi se osigurala humanitarna pauza u ratovanju, rekao je Sullivan.

“Ovo je u interesu nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država. Uporno ćemo se zalagati za to. Ovo je za nas najviši prioritet”, kazao je Sullivan.

Odgovornost je na Hamasu kada je riječ o takvom sporazumu, tvrdi Sullivan, istaknuvši da su prijedlog predstavili Izraelci.

Izvor: Agencije