Osjećaj olakšanja u Bidenovom taboru nakon pobjede u Južnoj Karolini

Upravo je glasanje Afroamerikanaca Južne Karoline na predizborima u toj saveznoj državi pomoglo Bidenu u rasplamsanju njegove kampanje i na kraju ga dovelo do Bijele kuće.

Američki predsjednik Joe Biden pobijedio je na predizborima Demokratske stranke u Južnoj Karolini – prvoj službeno odobrenoj utrci u stranačkoj nominacijskoj sezoni – koja pokazuje da dominira nad dva druga kandidata.

Iako je 81-gdišnji Biden imao malo protivljenja, glasanje je pažljivo praćeno zbog zabrinutosti oko njegove popularnosti, naročito među afroameričkim biračima, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Prije četiri godine upravo je glasanje Afroamerikanaca Južne Karoline na predizborima u toj saveznoj državi pomoglo u rasplamsanju njegove kampanje i na kraju ga dovelo do Bijele kuće.

Mala konkurencija na državnim predizborima

Biden, nepopularan sadašnji predsjednik koji se suočava s malom konkurencijom za nominaciju svoje stranke na sljedećim državnim predizborima koji vode do američkih izbora 5. novembra, nadao se nadmoćnoj pobjedi u Južnoj Karolini, piše britanska agencija.

Bivši američki predsjednik Donald Trump favorit je za republikansku predsjedničku nominaciju nakon što je trijumfirao u Iowi i New Hampshireu.

Republikanski predizbori u Južnoj Karolini održavaju se 24. februar.

Izvor: Agencije