Slovenija za veću saradnju EU i Indo-pacifičke regije

Zelena tranzicija je prilika za ubrzanje tehnološkog razvoja i unaprjeđenje međunarodne saradnje, rekla je ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Fajon: Slovenija nastoji ojačati svoje partnerstvo sa ASEAN-om (Rade Prelić / Tanjug)

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je kako je ova evropska država posvećena jačanju saradnje između Evropske unije i Indo-pacifičke regije i jugoistočne Azije zbog njihovog izuzetnog ekonomskog i geostrateškog značaja, prenosi Tanjug pozivajući se na STA.

“Želimo ojačati naše strateško partnerstvo. Mi smo prirodni saveznici koji delimo univerzalne vrijednosti međunarodnog prava i Povelje UN-a. Suočeni smo sa velikim izazovima zbog nestabilnosti u svijetu”, rekla je Fajon, navodi se u sapoćenju Ministarstva vanjskih poslova.

Zelena tranzicija

U okviru foruma EU-Indo-Pacifik, šefica diplomatije Slovenije je učestvovala na okruglom stolu o zelenoj tranziciji i borbi protiv klimatskih promjena, rekavši da je zelena tranzicija prilika za ubrzanje tehnološkog razvoja i unaprjeđenje međunarodne saradnje.

„Veoma smo sretni što možemo svoje znanje podijeliti sa partnerima i saveznicima i u Vijeću sigurnosti UN-a, posebno u prekograničnoj saradnji u oblasti vodnih resursa i vodoprivrede”, dodala je.

Fajon je na ministarskom sastanku EU-ASEAN rekla da Slovenija nastoji ojačati svoje partnerstvo sa ASEAN-om.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada