Ruski, iranski čelnici i AfD nisu pozvani na sigurnosnu konferenciju u Minhenu

Nekoliko međunarodnih lidera i njemačkih političkih stranaka bit će isključeni s ovogodišnjeg skupa, prema predsjedniku tog sigurnosnog foruma.

Godišnja konferencija nezavisni je forum za donosioce odluka o sigurnosnoj politici koji raspravljaju o sadašnjim i budućim izazovima (Reuters)

Dok se Njemačka priprema za domaćinstvo Minhenske konferencije o sigurnosti krajem ovog mjeseca, nekoliko međunarodnih lidera i njemačkih političkih stranaka bit će isključeni s ovogodišnjeg skupa, prema predsjedniku tog sigurnosnog foruma.

Vlade Rusije i Irana nisu pozvane da se pridruže grupi od 50-ak čelnika i oko 100 ministara koji bi trebali prisustvovati sastanku koji se održava od 16. do 18. februara, piše dpa, prenosi Hina.

Godišnja konferencija nezavisni je forum za donosioce odluka o sigurnosnoj politici koji raspravljaju o sadašnjim i budućim izazovima. Među učesnicima obično su čelnici država, vlada i međunarodnih organizacija, ministri, zakonodavci i visoki vojni zvaničnici.

“Prije nekoliko dana ruski je predsjednik rekao da bi rado pregovarao, ali ne s ovom ukrajinskom vladom. Drugim riječima, nema ozbiljne volje za razgovor”, rekao je predsjednik konferencije Christoph Heusgen, misleći na Vladimira Putina.

“I zato smo rekli da ne pozivamo rusku vladu, ali pozivamo Ruse iz nevladinih organizacija, političare u egzilu.”

AfD i BSW bez poziva

Heusgen je prošle godine istu praksu primijenio na prvoj konferenciji nakon sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu.

“U slučaju Irana, čujemo od njemačke vlade, ali i od Amerikanaca da nema interesa za razgovore. Kako stvari trenutno stoje, pozivamo samo Irance iz nevladinih organizacija.”

Heusgen je također rekao da neke njemačke političke stranke neće učestvovati na sastanku, navodeći da desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) neće biti pozvana, što se takođe dogodilo prošle godine.

Od stranaka zastupljenih u Bundestagu, novi populistički savez Sahra Wagenknecht (BSW) također nije pozvan, rekao je Heusgen. “Zastupnici BSW-a u Bundestagu nisu izabrani kao političari BSW-a, već kao ljevičari”, rekao je Heusgen za dpa, obrazlažući svoju odluku.

Dugo je bilo uobičajeno da se na konferenciju pozivaju političari iz svih stranaka zastupljenih u Bundestagu.

Nema mjesta desničarskoj grupi

Heusgen je od ove prakse odstupio prošle godine kada je prvi put predsjedavao konferencijom i nije pozvao niti jednog političara AfD-a.

“Tada sam rekao da ne želim prostirati crveni tepih za desničarsku ekstremističku stranku”, rekao je za dpa. Rekao je da su neki sumnjali u ovaj pristup, ali on vjeruje da je njegova odluka bila ispravna. “Stoga ni ove godine neću pozvati AfD.”

Prema Heusgenu, na sigurnosnoj konferenciji nema mjesta ni desničarskoj grupi Wertunion, čiji predsjednik Hans-Georg Maassen planira osnovati stranku.

“Ne pozivamo nijednog od njih, pa ćemo vidjeti kako će to ići.”

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada