Reuters: Kijev obavijestio Bijelu kuću da planira smijeniti šefa vojske

Valerij Zalužnij se ranije sukobio s predsjednikom Volodimirom Zelenskim oko vojne strategije, uključujući nove vojne mobilizacije.

Valerij Zalužni, vrhovni komandant ukrajinske vojske, na udaru je kritika zbog neuspeha u kontraofanzivi [Reuters]

Ukrajinska vlada obavijestila je Bijelu kuću da planira smijeniti najvišeg vojnog komandanta Valerija Zalužnija, rekla su dva upućena izvora za Reuters.

Zalužnij se ranije sukobio s predsjednikom Volodimirom Zelenskim oko vojne strategije i drugih pitanja, nakon što ukrajinska vojska u prošlogodišnjoj protuofenzivi nije uspjela osloboditi značajniji teritorij od Rusije.

Izvor blizak uredu Zelenskog rekao je da se njih dvoje također nisu složili oko nove vojne mobilizacije, a predsjednik se protivio Zalužnijevom prijedlogu da se pozove 500.000 novih vojnika.

Izvor dodaje da je proces razrješenja Zalužnija s dužnosti vrhovnog komandanta ukrajinskih oružanih snaga za sada na čekanju jer dužnosnici razmatraju ko će ga zamijeniti, prenosi Hina.

SAD odluku prepustio Kijevu

Drugi upućeni izvor rekao je da Bijela kuća nije izrazila stav o planiranoj smjeni Zalužnija.

“Naglasio bih da je odgovor Bijele kuće bio da ne podržavaju niti se protive njihovoj suverenoj odluci”, rekao je Reutersu anonimni izvor.

“Bijela kuća je izrazila da je na Ukrajini da donosi vlastite suverene odluke o svojim kadrovima”, dodao je.

Washington Post također je ranije izvijestio da je Ukrajina obavijestila Bijelu kuću o planu smjene Zalužnija.

Izvor: Agencije